18 награди връчиха на фестивала „Българската Европа“ на специална церемония в зала „Русе“ на Националното училище по изкуствата. В конкурсната програма на форума, организиран от сдружение „Европейски пространства“, се състезаваха 115 програми на 11 български телевизии.
Председателят на журито медийният експерт доц.д-р Иво Драганов връчи голямата награда „Българската Европа“ на Мая Димитрова от БНТ за нейния филм „Кончето Уолтър“. Четири специални награди бяха дадени на режисьорката Мартина Чачевска и оператора Недялко Йорданов от СКАТ, на Канна Рачева от bTV, Васил Иванов от Нова телевизия, Слави Ангелов и БНТ и Николай Василев от БНТ.
Два от призовете бяха присъдени на русенски журналисти. Специални грамоти получиха Виолета Никифорова от БНТ 2 Русе за проявена особена социална чувствителност и екип на една от най-младите телевизии - ТВН, за репортажите „Седем европейски съдии“ и „Местата за последна спирка от живота“. Тя бе получена от изпълнителния директор на медията Десислава Николова
За пръв път журито присъжда 3 награди, с които отбелязва специални постижения в режисурата, монтажа и операторското майсторство. Наградата за режисура взе Николай Василев от БНТ, за монтаж - Камен Рачков от Нова телевизия и за операторско майсторство - Иван Филчев от bTV.