През последните два месеца на пазара на земеделски земи в цялата страна се запази тенденцията за консолидиране на цените и повишението им в доста региони. Много от тези повишения са обратни на икономическата логика, която предполага липсата на свободни средства у големите купувачи - арендаторите на нивите. Все по-често обаче се появяват нови купувачи, търсещи бягство от фискалната несигурност в страната чрез инвестиции в земеделска земя. Причините за това са както фалитът на КТБ и предстоящото изплащане на огромен ресурс гарантирани влогове, така и силно намалените лихвени условия по депозитите (средно 3% годишно). Това твърди в своя анализ на ситуацията на пазара русенската компания за покупка, продажба и арендуване на земеделска земя в Североизточна и Централна България „Русе ленд“.
Специално от КТБ ще се изплатят около 3,6 млрд. лева и е възможно пазарът на земеделски земи да поеме съществена част от тях. Очакваме това предвид падащите цени на златото, петрола и почти всички останали суровини, както и продължаващата несигурност на пазара на жилища, складови площи, терени за стопанска дейност и тяхната трудна ликвидност. На този фон, въпреки повишените цени, земеделската земя продължава да е най-добрата инвестиционна възможност, казват анализаторите. От една страна това важи за по-малките купувачи, които придобивайки отделни ниви, могат да участват на пазара и с по-малки средства, които да управляват гъвкаво и без проблем да продадат при нужда.
Земята е все по-привлекателна и за големите фондове, засега предимно с българско участие, които продължават да увеличават портфейлите с ниви от всички региони, да ги комасират и обработват. Именно поведението на три от тези големи фондове - „Росфарм“, „Адванс Терафонд“ АДСИЦ и „Агрион“, е определящо за движението нагоре в цените на земеделските земи. Разбира се, трябва да се отчете и силно намаленото предлагане на ниви от първичния пазар, основно поради това, че за много от парцелите съсобствениците са между 5 и 10 на брой и това прави трудно реализирането на сделки. В някои региони се купуват идеални части земеделска земя, но цените обикновено са по-ниски от пазарните. Изплащането на добри ренти също спомага поддържането на високи ценови оферти за нивите, казват от „Русе ленд“.