„Години наред плащаме водата на заведението, което се намира в партера на блока ни. Как е възможно търговец да печели на наш гръб?!“ С тези думи се обърнаха към „Утро“ живеещите в блока на ул.“Рига“ 11 в квартал „Здравец Изток“. Проверка във ВиК показа, че действително проблемът съществува и нахалството е продължавало много години.   
Подозренията за нередности се породили след хронично високите сметки за огромни количества обща вода, но чашата преляла, когато един месец хората трябвало да платят около 200 лева за 100 кубика обща вода.
„Ходила съм в сградата на ВиК на ул.“Цариград“, където пред служители на дружеството поставих проблема с космическите сметки за обща вода. От там ми обясниха, че количеството изразходвана обща вода било в нормални граници“, разказва една от живеещите в 6-етажната кооперация. Всъщност истинската причина за високите сметки се изяснява, след като инкасатор признал, че заведението под блока няма водомер.
„Изненадваща е изключителната толерантност на живеещите в блока“, заявиха от ВиК като обясниха, че случаят им е познат и са имали и преди конфликти с хора от заведението. А от построяването на кооперацията преди 7-8 години кафенето няма партида.
Историята започнала да се разплита миналата година, когато заведението било продадено. Новият собственик започнал ремонт и тръгнал по каналния ред да узаконява кафенето. Тогава станало ясно, че до момента то не е плащало вода. След края на ремонта собственикът направил постъпки за регистриране на партида, подготвил всички необходими документи и е на крачка от това да бъде изряден. Покрай това пък хората ще се отърват от колосалните сметки за вода.
„Преди броени дни наша служителка беше на място в заведението, за да приключим процедурата, но се оказа, че водомерът не е редовен и не го признахме. Остава собственикът да го подмени и да приключим случая“, обясниха още от ВиК. От дружеството бяха категорични, че инкасаторът, който записва показанията на водомерите няма как да е знаел, че кафенето няма собствен водомер и не плаща вода. Заявиха още, че сметки от по 80-100 кубика обща вода няма как да са нормални и хората да се примиряват с тях.
Това, че от около 5 години, откакто барчето работи и живeeщите в блока му плащат сметката за вода, няма да бъде последвано от санкция. Причината - ВиК се намесва само ако има проблем с главния водомер, а в случая той е изряден.
„Санкция може да има, ако собствениците на жилища се жалват пред съда“, уточниха от дружеството.
Съседите едва ли ще се организират да го направят, но им остава надеждата, че наближава денят, от който вече няма да плащат водата на търговски обект.