Двама бивши червени депутати от предния парламент ще съветват русенския народен представител от БСП Добрин Данев. Първият му помощник ще е олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, който влезе в Народното събрание от Русе. Елитният спортист бе част от гражданската квота. Вторият е председателят на БЗНС „Александър Стамболийски“ Спас Панчев, станал популярен покрай активната си кампания за връщане на пушенето в заведенията.
Съветник има и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. това е бившият съветник на Цветан Цветанов в МВР Георги Кръстев.
Сред имената на назначените съветници до момента, които са публикувани на сайта на Народното събрание, няма посочени други сътрудници на депутати от Русе.
Вчера бяха избрани шефовете на постоянните парламентарни комисии. Румен Христов от Реформаторския блок оглави комисията по земеделие и е единственият русенски депутат на такъв висок пост. Зам.-председателят на СДС Христов бе номиниран и за евентуален земеделски министър, но впоследствие креслото бе заето от ГЕРБ. Заместничка на Христов в земеделската комисия ще бъде друг народен представител от Русе - Ферихан Ахмедова от ДПС.
Пламен Нунев пък бе избран за заместник председател на комисията за контрол над службите и използването на специални разузнавателни средства. Депутатът първи мандат Свилен Иванов от ГЕРБ ще заеме заместник-председателското място в комисията по околната среда и водите.
Десислава Атанасова от ГЕРБ ще бъде заместник в комисията по правни въпроси, а колежката й Светлана Ангелова ще бъде зам.-председател на комисията по труда и социалната политика.