Приятно сме изненадани от високото качество на телевизионните програми и предавания, които участват в конкурсната програма на фестивала „Българската Европа“. Това каза председателят на журито доц.Иво Драганов при откриването на медийния фестивал вчера. Впечатлени от продукциите, членовете на журито са настояли тази година да бъдат връчени награди не само за авторите, но и за режисьорите, операторите и монтажистите на предаванията.
Не може да не отбележим, че въпреки паузата в провеждането на фестивала, при подготовката на сегашното издание установихме, че името „Българската Европа“ е достатъчно популярно и работи безотказно, каза директорът на феста Димитър Липовански. Той благодари на ръководството на Русенския университет за възможността дискусионният панел да се проведе в Канев център. Поздравления към организаторите отправи и Огнян Златев от представителството на Европейската комисия в България, който увери, че ЕК с радост подкрепя такива събития и догодина фестивалът може отново да разчита на съдействие. С приветствие към форума се обърна и зам.областният управител Валентин Колев, а вицепремиерът и министър на социалните дейности Ивайло Калфин изпрати специално поздравително писмо.
Вчера се проведе първата дискусия „Медиите и промяната“, днес ще има други две - „Правата на децата и медиите“ и „Медии и гражданско общество“. Прожекциите от филмовата програма на фестивала са в зала „Русе“ и входът е безплатен.