Теодор Георгиев е изпълнителен директор на ФК „Дунав“ от лятото на тази година. „Утро“ го потърси, за да разбере каква според него е рекапитулацията за представянето на мъжкия отбор, развитието на клуба и базата след края на есенния сезон. 

- Г-н Георгиев, помним, че малко трудно поехте този пост. Май трябваше да ви агитират?
-  Да, имах известни колебания, но те се разсеяха след разговор с кмета на Русе Пламен Стоилов. Той ми каза буквално: „Давам ти карт бланш за работа и държа да я свършиш!“. Освен това кметът ангажира своите заместници Иван Григоров и Свилен Иванов /който вече е депутат - б.р./ за каузата на футбола. Идеята на г-н Стоилов, а предполагам и на всички русенци с афинитет към футбола е „Дунав“ да се развива така, че до две години да играе в „А“ група. Въобще, Общината застана твърдо до клуба и резултатите са налице.
- Какво е най-важното, свършено дотук?
- Никой да не се обижда, но само за 5 месеца в Русе бе направено толкова, колкото не бе направено за последните 30 години! Давам примери - ремонт на бани, съблекални, клубни помещения, изграждането на чудесно помощно игрище с изкуствена трева. Впрочем, до този терен ще бъдат монтирани 3 реда седалки за около 300 зрители, тъй като децата и юношите ще играят на него някои от официалните си мачове. Едно птиченце пък ми подсказа, че парламентаристи от Русе лобират за осигуряване на средства за електрическо осветление на Градския стадион, както и за монтаж на още 3 козирки на секторите откъм служебния вход. През следващата година ще направим ремонт на основния терен на стадион „Дунав“. Офертите вече се разглеждат и обсъждат в Общината. После ще се заемем с основното обновление на игрището на Градския стадион. Всичко това трябва да се случи, докато отборът е в „Б“ група.
- Защото гледате към „А“ група?
- Разбира се. Нашите цели са високи и не виждам причини да не пробием до елита. Необходимо ни е само нормално финансиране. Подчертавам - нормално, а не бомбастично и надуто. Важното е - разбрал съм го от личен опит - футболистите да получават на уречената дата своето възнаграждение. Нека мислят само за футбол и резултати.
- Каква е оценката ви за представянето на представителния отбор?
- Аз отговарям за оперативната работа и спортно-техническата част. Не ми отива да правя анализ. Има си старши треньор, който се справя чудесно - той ще говори повече. Ще кажа само като зрител и фен, че очаквах да сме първи в края на есента, но не очаквах, че ще бием толкова убедително, за да формираме такава убийствена голова разлика.
- Как ще отговорите на критиките, че се дава път предимно на играчи извън Русе?
- Ами някои от критикарите също играха футбол в „Дунав“, пристигайки от други градове. Върнете се още към 70-те години, има си статистика, тя казва всичко. Истината е, че постепенно налагаме местни момчета. Ето и пример - Радосвет Христов, Мартин Иванов, Алекс Къснеделчев, Динко Станчев, Йордан Димитров, Стефан Митев са момчета от школата. Капитанът Деян Димов да не е от Петрич или Пловдив? И той е от Русе!
- Какво ще кажете за лятната селекция?
- Резултатите говорят. Може и да пресилвам, но Георги Чакъров и Мирослав Будинов за мене са виртуози. Случихме с всички момчета - с Васев, Атанасов, Колев, с всички! Да ви кажа ли за Атанасов - той е печелил купата на България с „Берое“, но остава след всяка тренировка, за да работи допълнително. Най-хубавото е, че освен талантливи футболисти, тези момчета са добри и интелигентни хора. Ники Парнаров? Страхотен футболист! Макар и да е резерва, тренира като истински професионалиист и чака своя момент. Преди началото на първенството казах, че играчи като Чакъров и Будинов ми се виждат като часовник „Сейко“. Сега ще се поправя - те са като „Ролекс“!
- Въпреки убедителната и атрактивна игра публиката продължава да е някак рехава, защо е така?
- Плащаме дан на процеси на недоверие и негативизъм, натрупани през последните години. Борбата за феновете ще е една от големите ни битки. Неслучайно поканихме ЦСКА за контрола на 16 декември. Може мачът да е в никакво време, но по този начин искаме да кажем на русенци - елате да видите докъде сме стигнали. Този мач е нашият предколеден подарък за вас. А и ЦСКА няма навика да гостува на отбори от „В“ група, нали!
- Кой беше най-добрият мач на „Дунав“ през есента?
- В Горна Оряховица срещу „Локомотив“ за купата на България. Срещнахме класен съперник.
- А най-трудният?
- Второто полувреме срещу „Черноморец“ /Балчик/ в Албена. Веднага се сещам, че имаме и един „крив“ мач - като гости на „Две могили“. След 5 греди и в игра с 10 души стигнахме до победата. А създадохме положения за бой с 6:0, 7:0!
- Какъв е микроклиматът в клуба?
- Всеки гледа са си върши работата. Вече споменах за голямата и ценна помощ от Общината. Президентът д-р Симеон Симеонов е много полезен с личните си и професионални контакти, отделно работи дейно във финансов план за стабилизиране на клуба.
- Как ще съхраните тази инерция?
- Като продължим във видимо вярната посока. На първо време трябва да затворим сезона с мача реванш от турнира за купата на България на 6 декември срещу „Локо“ /ГО/. Каня феновете на футбола да дойдат на този мач и да дадат рамо на младия ни отбор. Бием ли, дай боже, после жребият може да ни изпрати срещу някой от грандовете, което ще е нов празник за Русе.