Делото срещу сочения за убиец на собствената си жена Тодор Тодоров вчера не успя да тръгне в Русенския окръжен съд. Причината за това бе неявяването на другия подсъдим Владимир Иванов, който е обвинен в укриване на 55-годишния Тодор. Затова Владимир бе обявен за местно и национално издирване, а мярката му за неотклонение бе променена от най-леката - подписка, в най-тежката - задържане под стража. Очаква се той да бъде открит и делото да тръгне в средата на януари 2015 година, за когато бе отложено.
Залата вчера бе препълнена от близо 30 свидетели и вещи лица. Присъстваше и дъщерята на Тодор - непълнолетната Михаела, която остана без майка след разтърсващото убийство от края на юли 2013 година. Най-вероятно тя ще бъде конституирана като частен обвинител срещу баща си, с когото трудно разменят дори погледи. Въпреки че в края на август Тодор поиска да бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение, за да може да се грижи за дъщеря си през новата учебна година, вчера двамата се държаха като непознати.
Тодор е съден вече 6 пъти, търпял е и ефективни наказания. Излязъл от затвора в средата на 2012 година, когато е освободен предсрочно. Според прокуратурата в края на юли 2013 година пуснатият на свобода за добро поведение затворник отнел живота на майката на тогава малолетната си дъщеря и избягал. По време на разследването стана ясно, че двамата с убитата Мелиса Кирова често имали скандали главно заради болезнената ревност на мъжа и заради все недостигащите пари. Вероятно такава е била причината и за караниците във фаталния юлски ден, когато се смята, че известният с пословичната си агресивност Тодор е наръгал жена си в апартамента им в бл.5 в кв.“Дружба 3“ и хвърлил тялото й в Русенски Лом, за да замаскира убийството. Първоначално се смяташе, че Мелиса е изчезнала, но след като разложеното й тяло бе открито след близо 2 седмици престой във водата, стана ясно, че става въпрос за убийство.
Тодор бе разпитан след мистериозното изчезване на жена си, а след това бе освободен. Докато полицията търсеше Мелиса, той успя да замине за Германия. След издаването на европейска заповед за арест, мъжът бе задържан от немски спецчасти в Хамбург и докаран обратно в Русе.