Пет съпружески двойки в село Сваленик отпразнуваха своите златни сватби. Йорданка и Лазар Лазарови, Димитра и Тодор Копанкови, Радка и Стоил Пиргозлиеви, Тодорка и Димо Пиргозлиеви и Веска и Енчо Еневи посрещнаха гости в читалище „Светлина“, където заедно с приятели и комшии отбелязаха своите половинвековни годишнини от женитбите. С това читалището поднови традицията на Деня на християнското семейство да отбелязва красиви семейни поводи на сваленичани.
Салонът на читалището се изпълни с хора, дошли да поздравят семействата, сключили брак преди 50 години. Те получиха поздравления от читалищното настоятелство, а всяка от „булките“ прие подаръка - красиво цвете в саксия, което радва със свежата си зеленина.
Самодейната група на сваленичанки, прочула се по десетки фестивални сцени, изпълни няколко от най-веселите песни от репертоара си. Благодарение на мултимедията, с която читалище „Светлина“ разполага по програмата „Глобални библиотеки“, фамилиите Лазарови, Копанкови, Пиргозлиеви и Еневи получиха много виртуални поздравления от свои съселяни, които живеят в Русе.
Празненството продължи с почерпка с много наздравици и благопожелания, като не липсваше и традиционната за сватба бутилка шампанско.