След двегодишно прекъсване медийният фестивал „Българската Европа“ отново събира журналисти, медийни експерти и творци в Русе. Откриването ще бъде в четвъртък от 14 ч в Канев център в Русенския университет. Най-новият комплекс за престижни творчески събития ще бъде дом на фестивала, в който ще се провеждат срещите и дискусиите по три важни теми, свързани с медиите. Филмовата програма, която е част от форума, ще тече през трите фестивални дни в зала „Русе“ на Националното училище по изкуствата, обясни Цвета Ненова от сдружение „Европейски пространства 21“.
Журито с председател Иво Драганов, медиен експерт и преподавател в Нов български университет, вече е гледало всичките 115 продукции, които участват в конкурсната програма, съобщи директорът на фестивала Димитър Липовански. Наградите ще бъдат обявени на 28 ноември от 19 ч в зала „Русе“, уточни той и покани русенци да видят документалните филми. Прожекциите започват от 18 ч в четвъртък и приключват в събота вечерта.
Някои от лентите и техните автори по косвен път са свързани с Русе, каза Липовански и посочи лентата, която ще бъде прожектирана първа на 27-и от 18 ч. Това е филмът „Едуард Захариев - живот 24 кадъра в секунда“ на младия режисьор Павел Павлов. При Захариев „русенската връзка“ е романтичното приятелство с покойната актриса Мариана Димитрова, поясни директорът на феста. Друг филм на русенец, макар и роден в София, е „Цветанка“ на Юлиан Табаков, който е син на родения в града на Дунава именит диригент Емил Табаков. Русенски нюанс има и в лентата „Спасеният град“ - там една от ролите изпълнява също роденият в Русе актьор и фотограф Симеон Лютаков-Саймън, добави Липовански.
За нас е удоволствие и чест да партнираме на този фестивал, каза ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев. Той се радва на възможността студентите от РУ да се включат в дискусиите и така да се впишат активно в културния и социалния живот на Русе.