Бившият управленски екип на Община Силистра - кметът Иво Андонов и заместникът му Веселин Андреев бяха оправдани на последна инстанция от Русенския окръжен съд по повдигнатото им обвинение за бездействие и немарливо изпълнение на служебните си задължения. До изправянето им пред съд се стигна, след като изгнил клон на над 40-годишно дърво се откърши и падна върху детска количка на спящо бебе на 1 година и 7 месеца. С решението си окръжните магистрати потвърдиха присъдата на Силистренския районен съд, който призна за невинни мъжете на ръководни постове. Решението е окончателно.
Случаят е от лятото на 2011 година, когато около 18 часа двойка се разхождала с малкото си бебе край ОУ „Отец Паисий“ в Силистра. Внезапно върху количката паднал клон на стара липа, като се видяло, че дървото е изгнило. Клонът смачкал количката и притиснал тялото и главата на малката Виктория. Детето било откарано в силистренската болница, където лекарите констатирали травматичен шок, контузия на главата, мозъчно сътресение, разкъсване на дясната тъпанчева мембрана на ухото. По крехкото телце имало и дълбоки охлузвания.
За средната телесна повреда прокуратурата обвини Андонов и Андреев. Държавното обвинение посочи, че кметът не е координирал поддържането на общинската зелена система, не организирал изготвянето на регистър на растителността, не назначил специалист по поддържане на зелените площи и не следил за съществуването на изсъхнали и опасни дървета. Липата, която причинила инцидента, не била включена в никакъв списък за премахване с цел предотвратяване на рискови ситуация и затова прокуратурата сметна, че ръководителите на общинската управа трябва да понесат отговорност за бездействието си. Държавното обвинение поиска Андонов и Андреев да бъдат освободени от наказателна отговорност, като платят максимална глоба от 5000 лева.
3 години след случилото се районните магистрати в Силистра изцяло оправдаха двамата бивши общинари. Няма как неназначаването на експерт по зелените площи да се възприеме като дейност, при която и най-малкото незнание или немарливо изпълнение, създава опасност за живота и здравето на други лица. Това ще означава, че и назначаването на експерт в Общината също ще представлява дейност, източник на повишена опасност, мотивира се съдът на първа инстанция. Бездействието на Андонов и Андреев по отношение на непредприемането на контролни действия не съставлява поведение, което би могло да се подведе под престъпния състав на обвинението, категоричен бе и Русенският окръжен съд и оневини окончателно общинарите.