15 години затвор е присъдата на 45-годишния Йоанис Коцидис, който на 13 май се опита да прекара през Дунав мост близо 50 килограма хероин за почти 2.5 милиона лева. Петчленен състав на Русенския окръжен съд го глоби и с 200 000 лева и конфискува камиона „ДАФ“ заедно с ремаркето, в което са открити 50-те пакета наркотик. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново и най-вероятно ще се стигне дотам, тъй като двамата адвокати на гърка докрай пледираха, че той е невинен.
„Не знаех, че е хероин. Човек на шефа ми каза, че е злато и се съгласих да го прекарам. Сложиха го под леглото в кабината на камиона, аз не съм го докосвал. Ако знаех, че е хероин никога нямаше да го направя, защото загубих брат си, който беше зависим от хероин. Работя от 12-годишен, но имах финансови затруднения. Съпругата ми има репродуктивни проблеми и ми трябваха пари за ин витро“, обясни пред съда 45-годишният грък. Освен това на плещите му тежала и издръжката на три деца от предишния му брак.
По време на разследването Коцидис първоначално признал, че е знаел, че превозва хероин, споделил го дори на Дунав мост на една от митничарките. После обаче преобърнал на 180 градуса тезата си и заявил, че е направил самопризнания от страх.
„Заплашиха семейството и живота ми с пистолет. Мислех за децата си, а и преводачът ме посъветва да си призная, за да се размина с по-леко наказание“, заяви още Йоанис. В показанията си дни след задържането си гъркът разказал, че са натоварили 50-те пакета в Турция като го убедили, че са така опаковани, за да не ги засече рентгенът на митниците. Разбрал и че шефът му отдавна се занимавал с контрабанда на злато и наркотици.
Коцидис всъщност започнал да работи като международен шофьор само две седмици преди залавянето си със солидното количество хероин. Според обвинението, той е трябвало да достави наркотика в белгийския град Гент. За услугата щял да получи 30 000 евро. Комуникацията между организаторите на контрабандата и шофьора течала под формата на съобщения по мобилните апарати. След Коцидис дори се движел черен мерцедес, от който се упражнявал директен надзор какви ги върши шофьорът.
За трафика на голямото количество хероин първоначално като обвиняем бил привлечен и вторият шофьор - Себайдин Сали от разградското село Лудогорци. Впоследствие обаче се оказало, че човекът имал лош късмет - това било първият му работен ден и така не успял да се порадва на дългоочакваната работа. Коцидис взел от бензиностанция край Разград Сали и курсът им приключил на Дунав мост. За съучастие на разградчанина в престъплението доказателства не били събрани.
Камионът бил засечен от граничен полицай близо до гюргевския граничен пункт и върнат за рентген и щателна митническа проверка. Съмненията били за укрити акцизни стоки, но реалността се оказала още по-тежка - в куфар и сак били открити облепените със сиво тиксо пакети.
Защитата на Коцидис поиска той да бъде оневинен като посочи пороци в разследването. Още в началото на заседанието двамата пловдивски адвокати настояха делото да се гледа при закрити врата, защото така предпочитал Коцидис, но съдът отхвърли искането им.