„Възпитаничка съм на едно от най-емблематичните русенски училища - легендарната гимназия „Христо Ботев“. Винаги съм си мечтала само за едно - да бъда учител, и то именно в моето училище, и да бъда достоен последовател на всички велики личности, които са работили там. Стремя се да не посрамя моите любими учители по музика Никола Добринов и Тинка Драганова. Искам моите ученици да станат ДОБРИ ХОРА, които да обичат и да ценят музикалното изкуство“.
Това е кратичкото представяне, което е направила за себе си на Фейсбук страницата си една от известните русенски музикални педагожки, откривателката на таланти, вярната следовница на една от прекрасните русенски традиции - тамбурашките оркестри: Наталия Константинова.
Наталия очевидно е един щастлив човек - защото
всичко показва, че е сбъднала мечтата си
Преподава музика в любимото си училище, като заедно с това е отворила вратата към вълшебния свят на изкуството на десетки и стотици русенски момичета и момчета. Категорично доказателство за това ще могат да получат всички, които в петък дойдат на концерта в Доходното здание. От 18 ч на Голямата сцена там ще се съберат бивши и сегашни възпитаници на Константинова, за да отбележат заедно три рождени дни: 20 години детска вокална група „Слънце“, 25 диригентски години на Наталия Константинова и нейния 50-и рожден ден.
На тази среща на сцената ще излязат
открития на Наталия, които вече са прославили Русе в цялата страна
Ще пеят Дивна Станчева, Иван Радуловски, Ани Динева и Ива Йорданова, които в момента са студентки в Консерваторията - Ани учи оперно пеене, а Ива - поп и джаз, Елизабет Тонкова, Славена Панайотова и други именити вече възпитаници на русенката. Разбира се, публиката ще има удоволствието за пореден път да се възхити на всички талантливи деца от група „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство, както и на двата тамбурашки оркестъра, които Константинова ръководи - към Общинския детски център за култура и изкуство и към СОУ „Христо Ботев“.
Със сигурност събитието в петък ще бъде много вълнуващо - рожденият ден на Наталия Константинова ще бъде повод по-големите да се върнат назад в годините, а малките ще получат нови стимули да работят всеотдайно, за да постигнат още и още. Само тази година
децата от „Слънце“ получиха над 30 награди от фестивали и конкурси
като само Мира Пуйкова донесе две Гран при от песенни състезания в България и в Букурещ, казва Наталия Константинова. Детската вокална група, която тя създава преди две десетилетия, се ражда от идея на музикалната педагожка и директора на детския център Юлия Енчева. Групата започва с 10 деца, а днес наброява около 90, като най-мъничкото „слънчице“ е Емануела, която е едва на три години и половина. Прекрасните момичета и момчета с дарбата да пеят радват русенци при всички градски поводи, а изявите им в страната и чужбина са винаги повод за гордост. Години наред децата репетират и се готвят за престижни състезания в залата на улица „Мария Луиза“, като се опитват да не обръщат внимание на ронещата се мазилка от таваните, на влагата и на изпокъсания балатум на пода. За всеобща радост центърът, който оценява всичко, което правят децата и тяхната ръководителка, вече е направил ремонт в репетиционната и сега условията са далеч по-приемливи.
Тамбурашкият оркестър не е просто слабост
на Наталия Константинова. Ако не се притесняваше, че ще прозвучи високопарно, тя сигурно би си признала, че той е нейна съдба. Когато Наталия се дипломира в Консерваторията и се завръща в родния си град, отива на концерт на тогавашния тамбурашки оркестър и остава влюбена в звука на мандолините, бисерниците и брачовете завинаги. Когато преди известно време започва да пише доктората си, тя не се колебае каква да бъде темата - тамбурашките оркестри в България. Някога в Русе е имало над 32 такива оркестъра, а сега ние имаме единственият запазен фаркашки оркестър, обяснява тя. Книгата, която е написала по тази тема, скоро ще бъде издадена на диск. А идната година се очаква Русе да стане център на поредица концерти на струнни оркестри, сродни с тамбурашкия, от 7 държави.
Идеята е на председателя на Съюза на мандолинистите в Италия Гавиоли
който е впечатлен от начина, по който русенката работи, за да съхрани традицията на това уникално свирене. Гавиоли кани Наталия и нейни колеги от Италия, Германия, Гърция, Израел, Молдова и Хърватия /люлката на тамбурашките музикални инструменти/ на среща в Рим и там обсъждат предстоящия догодина музикален форум. Екипът на Детския център ще поеме домакинството, споделихме идеята със заместник-кмета по европейските въпроси Страхил Карапчански, той прегърна идеята, казва Константинова.
В момента в графика на Наталия Константинова всяка минута е запълнена - с репетиции със „слънцата“ и младите оркестранти, с подготовката на концерта в петък, с безчет телефонни разговори и последни уточнения. Огромна благодарност дължа на ръководството на Детския център и на родителите на децата - ние сме едно хармонично триединство, без което вероятно все нещо щеше да коства повече нерви, отколкото е нужно, обяснява Константинова. Част от
родителите на младите таланти я изненадали точно на юбилейния й рожден ден
с компактдиск „Децата на „Слънце“ - с песни на Кристиан Цонев, Тереза Тодорова, Мира Пуйкова, Диян Генчев, Катрин Радева. Очаква се издаването на още един диск с изпълнения на други даровити и чаровни „слънца“, който ще попълни колекцията на ръководителката от признания за това, че всеотдайният й труд е оценен по достойнство. И за това, че тя наистина живее в осъществената си мечта - учителката, която може да каже: „Да, моите възпитаници са добри хора, които обичат и ценят музиката!“.