80-годишен дядо спечели дълга и изтощителна битка с „Топлофикация“, след като съдът окончателно се произнесе в негова полза в спор за два пъти платени сметки.
Драмата започнала банално - като мнозина други пенсионерът бил осъден да си плати неиздължените сметки за парно, които в неговия случай били 34. Възрастният мъж изчистил по-голямата част от натрупания дълг. Затова едва не получил инфаркт, когато един ден на вратата му потропал съдия-изпълнител с документи за принудително събиране на същата сума, но вече плюс разноските за изпълнителното дело, хонорари и т.н.
Всъщност човекът трябвало да погаси 1347 лева, натрупани от сметки, които с лихви и разноски по делата набъбнали до 1878 лева. И тъй като не разполагал с толкова пари накуп, поискал официално от „Топлофикация“ да разреши издължаването да стане разсрочено - за 10 месеца. От дружеството не склонили, като му посочили, че срокът може да бъде най-много 6 месеца. Няма официални данни дали двете страни са си стиснали ръцете за разсрочено плащане. Пенсионерът обаче обяснява, че такова споразумение е имало.
Когато съдът признал, че пенсионерът дължи парите, мъжът започнал да се издължава. И шест пъти ходил в касата на дружеството, като внесъл общо 1230 лева и погасил почти напълно борча си. Независимо от това обаче, бил издаден изпълнителен лист от частен съдебен изпълнител, който тръгнал да събира задълженията и не приел обясненията на пенсионера, че вече се е разплатил, въпреки представените документи. Нещо повече - от „Топлофикация“ заявили, че човекът няма никакви плащания по делото.
Дядото всъщност заведе иск за 50 000 лева обезщетение, но го предяви частично и поиска 1250 лева заради това, че в резултат на създалата се ситуация е бил притеснен и стресиран. Поиска дружеството да му върне и 1878 лева, които били платени без основание.
Старецът обясни, че му се е наложило да събере тези близо 2000 лева, за да се издължи, а единственият му доход е пенсия от 309 лева, от която всеки месец заделя половината за лекарства. От силния стрес получил хипертония, диабет и силно увреждане на нервите. Преживял инсулт, от който бавно и трудно се възстановил. Вследствие на тревогите покрай водените дела, нарушил съня и апетита си, чувствал се отпаднал и изтощен, трудно пазел равновесие, нямал нормален режим на живот. В резултат на това паднал в дома си и лежал на пода в безпомощно състояние шест часа. Изключително зле върху психическото му състояние се отразила молбата от „Топлофикация“ до частния съдебен изпълнител, в която пишело, че не е извършвал никакви плащания.
На първа инстанция състав на Русенския районен съд зачеркна исканията на дядото с мотивите, че той просто е погасил неплатените си сметки и не е превел на дружеството нито стотинка повече. И тъй като е 80-годишен, било нормално здравословното му състояние да се влошава, пък и част от болестите му датирали още преди съдебните битки.
Противоположно обаче се произнесе последната инстанция. Окръжния съд сметна, че е безспорно установено, че въпреки плащанията, които дядото своевременно е направил, дружеството е започнало да си търси всичките пари от него с частен съдебен изпълнител. Магистратите сметнаха, че „Топлофикация“ е получила 1230 лева отгоре и сумата трябва да му бъде върната. Съдиите на втора инстанция отсякоха и че е от ясно по-ясно, че възрастният мъж тежко преживявал и се тормозел от водените срещу него изпълнителни дела, въпреки че се е издължил. Затова осъдиха „Топлофикация“ да му плати 1000 лева обезщетение за преживените страдания, както и неправомерно получената сума в размер на 1230 лева. Решението е окончателно.