Състоянието на Михаел Шумахер остава критично, съобщиха лекарите от клиниката в Гренобъл.

„Когато той пристигна тук вчера, вече бе изпаднал в кома. Състоянието му остава критично“, сподели професор Жан-Франсоа Пайен - един от мозъчните хирурзи, които са извършили единствената досега операция. „Още след като премина през скенера, той бе опериран, за да бъдат отстранени съсиреци от мозъка му“, поясни той.

"За момента не можем да кажем нищо за бъдещето на Михаел Шумахер. Той се намира в предизвикана кома, опитваме да намалим мозъчния оток, доколкото е възможно, за да намалим налягането. Опериран е само веднъж, интервенцията мина без особени трудности. Не можем да говорим за остатъчните ефекти от операцията, в момента се концентрираме само върху лечението му. Работим ежечасно. В момента искаме да спечелим време. Не желаем да навлизаме в детайли от уважение към семейството. Основната ни цел е да предотвратим отново повишение на вътречерепно налягане.“

"В момента той се бори за живота си. Силата, с която той се е ударил в земята... Ако не е носел каска, нямаше да бъде тук сега. Шокът е настъпил при висока скорост. След инцидента той е бил в безсъзнание и не е бил контактен. Не можем да кажем нищо за това в каква посока се движим. Искаше ни се да споделим повече за състоянието му, но за момента ще се ограничим с настоящата информация. Няма основна травма, върху която да се фокусираме. Те са няколко – има и леки, има и доста сериозни. Не мислим обаче за втора операция, според нас такава не е нужна", добавиха от лекарския екип.

Те допълниха, че бързата реакция на парамедиците и транспортирането с хеликоптер е било от решаващо значение. От болницата заявиха, че германецът остава в интензивното отделение.