Първото регионално кулинарно състезание за купата „Русе 2014“, което ще се проведе в ресторант „Левента“ следващия уикенд, ще събере цвета на профи готвачите. Специално за този повод тук ще пристигнат шефовете на Българската асоциация на професионалните готвачи Андре Токев и Иван Манчев, за да се уверят, че амбицията на организаторите от Клуба на шефовете в Русе не е просто плод на мечти, а обмислена в детайли и облечена в перфекционизъм идея и реалност.
Състезанието ще се проведе на 29 и 30 ноември, като в него ще вземат участие 20 русенски професионалисти. Всеки от тях ще разполага с 2 часа, за да приготви тристепенно меню - предястие, основно ястие и десерт. Шестима финалисти, събрали най-много точки, ще се изправят пред предизвикателството на Black Box - „черната кутия“ със скрити продукти, от които всеки трябва да направи нещо уникално. Това обясни шеф Живко Димитров, който е председател на журито, в което влизат Петър Атанасов, Юри Велев от Метро академия, Милен Панев и младия, но вече известен русенец, спец по десертите, Алекс Иванчев. През двата дни всички желаещи могат да посетят събитието, да наблюдават как работят готвачите и да научат много нови неща за планетата Кулинария.
След като състезанието за готвачи любители преди месец пожъна голям успех, от Бургас, Варна и Перник ни се обадиха с желание да го проведем и там, каза председателят на Клуба на шеф готвачите Ивайло Димитров. Към предстоящия турнир на профитата също има голям интерес, добави той, като поясни, че всъщност в България има само един форум, на който майсторите и младите готвачи могат да покажат дарби и умения - това е републиканското състезание, което се провежда в Пловдив. Така Русе получава шанс да се превърне в една наистина притегателна точка за разгръщането на майсторството и кулинарните върхове, убедени са от клуба. Те вече поглеждат и към международен форум с домакинство в Малката Виена.