Микробус с работници е заседнал в огромната локва преди Свободна зона вчера рано сутринта. В 6.38 часа шофьорът подал сигнал на тел.112. От Втора пожарна служба се отправил специализиран автомобил със спасители, но до пристигане на екипа хората успели да се измъкнат от буса. Пострадали няма.
75 литра на квадратен метър дъжд се изляха в Русе за 18 часа и Свободна зона отново влезе в капана на събралата се вода пред подхода й. Образувалото се за пореден път огромно езеро попречи на близо 800 работници и служители в 40 фирми на територията на зоната да отидат на работа сутринта. Някои от тях оставили колите си на пътя от Мартен за Дунав мост и пеш през тревата успели да се доберат до работните си места с голямо закъснение.
„Още в сряда предвидихме какво ще стане и инсталирахме общинската помпа за източване на водата, която винаги се събира на подхода за Свободна зона. Тя обаче се оказа недостатъчна да се справи с насъбралата се вода, затова в четвъртък сутринта повикахме на помощ две помпи от пожарната. С трите помпи ще се справим“, каза вчера за „Утро“ шефът на общинската дирекция „Кризисни ситуации“ Спасимир Димитров.
Проблемът на това място възникна през 2005 година заради недомислица, оставила района без шахти за отвеждане на дъждовната вода в канализацията. За решаването му се разчита на вървящата цялостна реконструкция на бул.“Тутракан“.