Яна Илиева е новият районен прокурор на Русе, стана ясно след гласуване на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Тя заема поста на бившия районен и настоящ окръжен прокурор Георги Георгиев. Вчера самият Георгиев представи пред медиите своята наследничка на ръководното кресло в Районната прокуратура.
Илиева започва кариерата си като младши прокурор в Бяла през 2000 година. Пет години по-късно се мести в Русенската районна прокуратура. Тя бе единственият кандидат за ръководния пост и получи 20 гласа „за“, 0 „против“ и 2 „въздържал се“ от членовете на ВСС. Убедителното й избиране бе определено от Георгиев като „кредит на доверие към Илиева от страна на ВСС“. Очаква се новият районен прокурор да встъпи в длъжност в началото на декември.
За приоритет в работата си Илиева посочва запазването на доброто ниво на координация между прокуратурата, разследващите органи и различните подразделения на полицията. Като проблем очертава разрастването на бежанската криза, задържането на нелегални имигранти на Дунав мост и недостига на помещения и служители в ареста.
Целите, които прокурор Илиева си поставя, са продължаване на усилията за запазване на броя на бързите и незабавни производства, активизиране на работата за разкриване на корупционни престъпления и приключване на делата срещу известен извършител в срок до 3 години.