Джипиес системи и видеонаблюдение за спиране на рекета по пътищата се монтират ударно в автомобилите на Областната дирекция на МВР и от другата седмица униформените в патрулките ще бъдат следени изкъсо, съобщи директорът Георги Великов.       
Уредите показват в реално време на монитори в Русе и в София къде се намира дадена патрулка, какво правят полицаите в нея, какви проверки извършват на автомобилите, какъв маршрут е избран за стигане до мястото на проверките, какъв е разходът на горивото и дори дали двигателят на колата работи на място.
В много от случаите по време на проверки служителите стоят в колите на топло, пият си кафето и не си изпълняват задълженията, посочи Великов и допълни, че ако занапред това продължи да се случва, тези полицаи ще бъдат засичани и наказвани.
Системата е същата като инсталираната преди две години видеомрежа в ДАИ, чрез която местните инспекции и централата в София могат да наблюдават онлайн по всяко време както действията на инспекторите по пътищата, така и пунктовете за технически прегледи.
Монтирането на джипиесите и камерите е по програма на МВР, чието изпълнение се ускори заради пуснатия в интернет и подет от всички медии клип как софийски полицай прибира пари от спрян за проверка шофьор.