„Ако е забранено в България човек да вози пътници с личната си кола, значи съм нарушил закона. Аз вършех услуга на познат и трябваше да закарам до Германия една жена с трите й деца срещу 150 евро на човек. Откъде да знам, че пътуват с фалшиви български документи?! Как на турско-българската граница при проверката нямаше проблеми“, заяви пред състав на Русенския окръжен съд задържаният на 12 ноември за каналджийство Кес Мехмед.
Турският гражданин обясни, че е инвалид, единият му крак е ампутиран и има протеза. По тази причина престоят му в ареста бил силно затруднен, особено ходенето до тоалетна. Затова Мехмед поиска съдът да измени мярката му за неотклонение и да го пусне под домашен арест. Защитата му посочи, че от 7 години турчинът живее на семейни начала с приятелката си в силистренското село Нова Черна.
„Да хванат тия хора, които изработват фалшивите паспорти, а не мен. Имам син в Германия на година и половина. Работя там на трудов догово с добра заплата. Пътувам от 7 години през Турция, България, Германия и нямам нито едно нарушение. Ако ме изхвърлят от работа с един крак кой ще ме вземе на работа?!“, обърна се към съда Мехмед.
Защитникът му бе категоричен, че няма доказателства Кес да е имал намерение съзнателно да прекара нелегално през Дунав мост иракчаните.
Прокуратурата обаче посочи, че той е организирал трансфера на лицата през границата и инвалидността му не е причина да не може да пребивава в ареста. Съдът сметна, че Мехмед законно е задържан и трябва да чака присъда в ареста. Решението е окончателно.