„Мега Мол Русе“ АД официално е в неплатежоспособност, става ясно от решение на Русенския окръжен съд. За начална дата на неплатежоспособността е определена 18 април 2013 година. С това си решение магистратите откриха и производство по обявяване на несъстоятелност на злощастния търговски център. Допуснато бе и налагане на запор и възбрана върху имуществото на търговеца. Първото заседание на кредиторите на мола е насрочено за 16 декември, когато ще бъде назначен постоянен негов синдик и ще се избере комитет на кредиторите. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.
Първото искане на несъстоятелност дойде от лондонския клон на „Банка Пиреос“ С.А. Към него се присъединиха строителната компания „Астра 8“ ООД, асансьорната фирма „Профилифт“ ООД и посредническата компания при сделка с недвижими имоти „Фортън интернешънъл“ ЕАД. Отделно срещу мола заваляха и дела в съда от различни дружества, на които търговският център дължи пари - включително за ток.
В началото на юли молът бе запечатан от частния съдебен изпълнител Венцислав Маринов, за да не може в него да се влиза и да бъдат изнасяни каквито и да е вещи.
Преди около година и половина собствеността му бе придобита от три офшорни компании, регистрирани в Кипър, Сейшелите и Каймановите острови.
С все по-близкия тотален крах на търговския център Русе значително отстъпва от тръбящите се преди години амбиции, че ще бъде град на моловете с най-много търговски площи на човек от населението. Равносметката показва, че от планирани 6 мола се построиха половината. Търговският център до Дунав мост обаче и до ден днешен стои затворен и според запознати вътре има огромни довършителни работи, с които засега никой не иска да се захване. „Мега мол“ направи няколко крачки, дори за известно време даваше надежди, че може да спечели клиентела, но в двубоя с „Мол Русе“ рухна като Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко.