Присъдата от половин година затвор за популярния плевенчанин Камен Балбузанов, по прякор Куката, предизвика недоволството и на прокуратурата, и на защитата му. Затова ефективното наказание на Беленския районен съд бе оспорено от двете страни пред окръжните магистрати в Русе. Държавното обвинение посочи, че заради незаконния пистолет със седем патрона, с които е хванат край Бяла, Куката заслужава по-сурово наказание. Освен това соченият за бандит номер 1 на Плевен трябва да бъде осъден и за това, че е осуетил полицейска проверка и побегнал с джипа на тогавашната си приятелка Златка Райкова.
Адвокатът на Балбузанов пък настоя за оправдателна присъда или връщане на делото за ново разглеждане на първоинстанционния съд. Така и стана - Окръжният съд отчете съществените нарушения и „очертана доказателствена празнота“, при които е водено съдебното следствие, отмени присъдата и реши, че делото трябва да започне от нулата от нов състав на Районния съд в Бяла. Окръжните магистрати отчетоха още, че патрулиращите полицаи са чакали само и единствено Златка и Куката, като са следили за джипа по разпореждане на прекия им началник, без да имат законово основание за това и пренебрегвайки задълженията си.
Както „Утро“ писа, екшън сцената като в холивудски филм се разигра в края на март 2012 година, когато джип „Мерцедес“ бил спрян за полицейска проверка. Униформените погледнали документите на Русата Златка, която шофирала, проверили и багажника за съмнителни вещи. Наредили на Райкова и Балбузанов да излязат от джипа, а след като не открили нищо незаконно, поискали да се отвори кората на пода в багажника.
Когато чул това, Куката обяснил, че тя се отваря от купето на колата. Качил се, но вместо да отвори скритото отделение в багажника, запалил двигателя и потеглил рязко. След като изгубил от поглед полицаите, шофьорът изхвърлил заредения със седем патрона пистолет и скоро след това спрял на бензиностанция ОМВ в Бяла.
Не след дълго дошли и полицаите, а плевенчанинът обяснил, че избягал от тях, защото помислил, че са преоблечени престъпници. Разпореден бил обход и претърсване на трасето, по което е минал джипът. И съмненията за нередности веднага се доказали - в тревата край пътя бил открит сребристият пистолет, върху който са открити ДНК следи от Балбузанов.
За осуетяването на полицейска проверка и незаконното държане на пистолет прокуратурата поиска мъжът да бъде наказан с три години затвор. Самият той пък заяви пред съда, че никога не е имал пистолет и е избягал от проверката на униформените, защото помислил, че ще го отвлекат или застрелят.
Куката всъщност е бил обект на не един или два опита за убийство. Психологичната експертиза показала, че той не винаги успява трезво да преценява случващото се, тъй като е в непрекъснат страх за живота си. Един от опитите за убийството му станал в края на ноември 2011 година, когато го спасила единствено навременната медицинска помощ. Тогава той е застрелян 7 пъти и има пирон в крака.
Всичко това се сочеше като съображения в мотивите на Беленския съд, който наказа Балбузанов. Дали те ще претърпят промени след връщане на делото, тепърва предстои да стане ясно.