Курс за отказване от цигарите ще проведе Консултативният кабинет за спиране на тютюнопушенето към здравната инспекция със служителите от ДАНС в Русе утре. Чрез специален преносим уред инспекторите от отдел „Промоция на здравето“ към РЗИ ще измерват съдържанието на опасните съставки в издишания от пушачите сред спецченгетата въздух, за да могат те сами да решат дали трябва да спрат цигарите.
Аналогична акция се провежда днес от 14 до 17 часа на площад „Свобода“ с граждани, а на 7 ноември  измервания са направени със студентите в Русенския университет. Същевременно пътуваща фотоизложба в университета, МГ „Баба Тонка“ и СОУ „Хр.Ботев“ показва какви са вредите за здравето от цигарения дим.
Мероприятията на РЗИ, съвместно с Русенския университет, БЧК, административни учреждения и учебни заведения, са във връзка с днешния Международен ден без тютюнопушене, който минава под мотото „Мамо, татко не пушете, здравето ми пазете!“ Целта е на този ден всеки пушач да не запалва цигара, а да се опита да сложи началото за отказване от порока, за да запази както собственото си здраве, така и здравето на близки и приятели от обкръжението му.