Крехката като стръкче трева и заедно с това стръмна и увличаща поезия и съдба на американската поетеса-странница Емили Дикинсън ще бъде разказана на русенска сцена. В драматичния театър „Сава Огнянов“ се очаква в скоро време да започнат репетициите на една нова пиеса, която за първи път ще бъде показана на сцена именно от русенски екип. Става дума за новата пиеса на драматурга и театроведа Майя Праматарова. Заглавието е „Бяло върху бяло“. Ролите на Емили Дикинсън и нейната приятелка ще бъдат изпълнявани от две русенски актриси - Мариана Крумова и Лидия Стефанова. Майя Праматарова е дългогодишен драматург на Народния театър „Иван Вазов“ и на театрална работилница „Сфумато“ и именно „Сфумато“ е пресечната точка, която е срещнала нея, софиянката, и двете русенки. Лидия Стефанова е смятана за една от актрисите, които изключително органично се вписват в представата за „чеховски типаж“. Нейните участия в програмите „Чехов“ и „Радичков“ на „Сфумато“ остават емблематични, а пиесата
„Моето куче харесва Рената“ - дует на Лидия Стефанова и нейното овчарско куче Роналд Рейгън
бе призната за връх на фестивала „Ерата на Водолея“ през 2006 година. Мариана Крумова е добре позната на русенските зрители, особено с последните си творчески превъплъщения в „Медея“ и „Без зестра“.
Всъщност, пиесата е написана именно за тях - за Лидия и Мариана, признава Майя. Точно тях тя е виждала, докато е работила по своя нов драматургичен текст. Пиесите на Праматарова „Убийте тази жена!“, „Револверът“, „Не минавай по моста“ се радват на успех на сцени в САЩ, а театралната критика недвусмислено ги откроява като впечатляващи и въздействащи. „Бяло върху бяло“ е също психологически разрез на действителността - позната и непозната, който авторката извършва прецизно и заедно с това с откривателската изненада на човек, който сам не подозира до какви бездни може да се докосне, навлизайки в лабиринта на поезията и душевността на величина като Емили Дикинсън.
Много се радвам, че срещам разбиране у директора на русенския театър Орлин Дяков, каза Майя Праматарова преди дни. От известно време тя живее в Съединените щати, а в момента е за кратко в София, където е поканена да води майсторски класове в НАТФИЗ „Проф.Кръстьо Сарафов“ и в Нов български университет. Оскъдното й и натоварено с професионални ангажименти време в столицата все пак й оставя пролуки, в които тя обсъжда предстоящото начало на репетициите на „Бяло върху бяло“. За това тя разказа и в разговор, излъчен по програма „Христо Ботев“ в Българското национално радио. Режисьор на постановката ще бъде също русенец - Венцислав Асенов, който е завършил българска филология в Софийския университет и театрална режисура в НАТФИЗ като ученик на проф.Красимир Спасов и Борислав Чакринов. Засега намеренията са
премиерата на „Бяло върху бяло“ да излезе през март догодина
имаме планове за съдбата на спектакъла, в това число и участието му на фестивали, но нека да говорим повече, след като постановката бъде факт, каза Майя Праматарова. За самата пиеса тя казва: „Стиховете на Емили Дикинсън са само отправна точка за размислите в текста, които са повече плод на авторови представи и игри на въображението за времето и любовта, отколкото реални докосвания с конкретни факти от живота на поета. Това са по-скоро парчета истории, чути-недочути, четени-недочетени, които съзнанието на едната от героините - Бездомната жена, която винаги чете - е пречупило по свой начин“.
Впрочем, именно под знака на театрална работилница „Сфумато“ ще започне месец декември в русенския театър. На 1 декември русенската публика ще има удоволствието да види спектакъла „Паякът“ в постановка на Димитър К.Димитров. Още едно гостуване със сигурност ще привлече вниманието на ценителите на театралното изкуство. На 15 декември от 19 ч на Голямата сцена в Доходното здание ще гастролира Народният театър „Иван Вазов“ с
„Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев
Постановката на Бойко Илиев е посветена на 110-ата годишнина на най-именитата столична трупа. В главните роли са Аня Пенчева и Юлиан Вергов.
„Вечери в антимовския хан“ под режисурата на Орлин Дяков, чиято премиера се очаква в края на ноември, ще бъде показана в последния месец на годината - на 4, 5, 11, 16 и 17 декември. На 8 декември ще бъде показан спектакълът „Майстори“, постановка също на Орлин Дяков, а на 12-и зрителите отново ще се забавляват с комедията „Министърът женкар“ по пиесата на Стефан Л.Костов. Режисьор на спектакъла е Пламен Панев, а в главната роля публиката ще аплодира известния столичен комик Христо Гърбов.
Последните декемврийски дни по традиция са посветени на коледното настроение. На 19 от 17 ч се очаква премиерата на „Коледунка - щурата маймунка“ от Мая Дългъчева в постановка на Татяна Цветкова. Забавната история ще бъде показана също и на 20 декември, събота, от 11 ч, както и на 22-ри от 11 и от 15 часа.