През май ще има избори само за евродепутати, но не и за нов парламент. Това сочел 20-годишният политически опит на русенския депутат от ДПС и областен лидер на партията Ферихан Ахмедова.
На последната си за годината пресконференция в Русе тя анализира събитията, белязали 2013-а, която тя определи като политически интересна и противоречива. Ахмедова коментира още, че първите икономически ефекти от управлението на кабинета „Орешарски“ могат да се очакват най-рано след 2 години, но още през 2014-а все пак ще се усети леко подобрение. 
Ферихан Ахмедова съобщи, че се е ангажирала с осъществяване на замяната на държавните гори в Лесопарка с общински на друго място. По думите й процедурата е пред финализиране. Истината е, че бившият министър на земеделието Мирослав Найденов нямаше воля това да се случи, заяви депутатката.
Що се отнася до най-важния за региона инфраструктурен проект - пътят Русе - Велико Търново, Ахмедова каза, че през януари той ще бъде специална тема на парламентарната комисия по транспорт, която се оглавява от депутата от ДПС Камен Костадинов. Според нея управляващите имат нагласа да търсят решение на проблема, а русенското депутатско лоби е сериозно.
Оттук нататък има голям фронт за работа и моите усилия ще бъдат насочени в две посоки - от една страна, за подобряване на икономическото национално развитие, а от друга, в подкрепа на проектите на местните власти и местния бизнес, каза Ферихан Ахмедова. Тя заяви още, че  ще работи не само в полза на Русе, но и за малките общини, той като те са слабо развити и не разполагат с необходимия капацитет.
Ферихан Ахмедова не подмина и щекотливата тема възродителният процес да влезе в учебниците по история. От ДПС настояваме това да се случи, не защото търсим реванш, а защото това са събития, които трябва да се знаят, за да не се повторят, коментира тя. Ахмедова напомни, че самата тя е била потърпевша. Била е 16-годишна, когато й сменили името. Тъй като отказала доброволно да го стори, родителите й били затворени в кметството. Именно тези събития по-късно са я провокирали да стане част от партия ДПС.  

С черпака за порции като коледен късмет Калчев дари муски за здраве

Със забавни късмети изненадаха своите гости депутатът Ферихан Ахмедова и нейните съпартийци от ДПС на Стефановден. За поредна година местната структура на партията уважи коледните и новогодишните празници и покани политически сили и журналисти да ги отбележат заедно.
На областния управител Венцислав Калчев се падна черпакът за сипване на порциите. С верни, щури и модерни приятели пък се сдоби заместничката му Милена Хинкова. Работа на различни поприща беше късметът на Пламен Стоилов, а пък на неговия предшественик Божидар Йотов - парите. Председателят на Общинския съвет Васил Пенчев беше орисан със семейно щастие, на зам.-кмета Свилен Иванов се падна учението. Домакинята Ферихан Ахмедова грабна успеха. По стар български обичай гостите бяха сурвакани за здраве.
В празничния тон влезе и областният управител, който на този ден беше именник. На Стефановден всички, които носят името Венцислав, също празнуват, защото в превод от гръцки Стефан означава венец. Освен че почерпи с бонбони, губернаторът подари на всички присъстващи по една копринена търбичка със скилидка чесън и клонка дрян. Чесънът гони караконджолите, пази от грип, а дрянът е символ на здраве, разшифрова той смисъла на муските. Така Калчев пожела на всички успешна и здрава година.