Нарочената за закриване Агенция за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ ще продължи да мери всеки ден реката в сантиметри и занапред, разбра „Утро“ от отлично осведомен източник. По време на заседание на Министерски съвет на 27 декември премиерът Пламен Орешарски буквално е скъсал докладната за закриване на агенцията и така е отхвърлил темата от дневния ред на правителството и за по-нататъшните заседания.
„Радвам се, че кабинетът разбра необходимостта от тази структура за корабоплаването и не се поддаде на опитите за нейното закриване на определени кръгове в Министерството на транспорта“, каза вчера за „Утро“ изпълнителният директор на АППД Георги Георгиев. Той обясни още, че много добре знае кои искат да заличат агенцията, защото това е четвъртият им безуспешен опит, но засега не иска да оповестява публично имената им.
Новината за поредния опит за закриване на АППД „Утро“ съобщи първи в края на ноември. Тогава инж. Георгиев оповести от Будапеща, където бе на заседание на Дунавската комисия, че зад агенцията са застанали всички негови колеги от държавите по Дунав, както и инициативен комитет от Русе. Подписките са били пратени в Министерството на транспорта с копия до премиера Пламен Орешарски, който на Стефановден категорично е решил въпроса в полза на АППД.