„Фигаро харесва Моцарт и Росини!“ - това е заглавието на новата образователна програма на Русенска опера. Премиерата се състоя вчера в СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, а след това може да бъде видяна на 20 и 25 ноември от 12 ч във фоайето на операта.
Динамична поредица от текстове и музика представят най-впечатляващите черти на двамата най-популярни, най-забавни и най-обичани от широката публика композитори -  австриеца Волфганг Амадеус Моцарт и италианеца Джоакино Росини. Свързващото звено е бръснарят Фигаро, който присъства в творчеството и на двамата композитори.
Музиката изпълняват струнният квартет от оперния оркестър - Магдалена Андреева, Даниела Митева, Десислав Пенев и Явор Попов - и пианистката Божена Петрова. Обаянието на героите ще пресъздадат солистите-певци Александър Крунев, Венцеслав Анастасов и Владимир Попов (Фигаро-Росини), Калоян Христов (Фигаро-Моцарт), Стоян Стоянджов и Владимир Попов (Папагено), Лусине Даниелян и Невена Кънчева (Керубино), Диана Василева и Лили Харизанова (Царицата на нощта и Папагена). Автор и водещ на програмата е Пламен Бейков.
Накрая всеки от публиката ще получи две рецепти с любимите кулинарни специалитети на Моцарт и Росини.