Eдна от най-обичаните български певици Тони Димитрова зарадва русенци с дългоочакван концерт, който постави финала на 18-ия Международен конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“, който се проведе през уикенда на сцената на Доходното здание. Освен като специален гост, по личната покана на директора на конкурса Вили Икономов Тони Димитрова беше и член на журито с председател композитора Светослав Лобошки, което оценяваше изгряващите звезди. Винаги усмихната и отзивчива, певицата отдели от времето си, за да отговори на въпросите на „Утро“.

- Г-жо Димитрова, какви са впечатленията ви от конкурса „Северно сияние“ и имахте ли разногласия в журито при оценяването на талантите?
- Има доста конкурси за деца, но тук има много добра селекция, много талантливи деца, организацията е прекрасна, а журито вълшебно. Всички в журито са големи симпатяги, с някои от тях се познавах, а с други се запознах сега. Наистина се забавлявахме с тях, не сме имали никакви противоречия и битки. Всеки си казва мнението и гласува.
- Много по-различно е, отколкото в музикалните тв формати. Впрочем на вас харесва ли ви това, което виждате и чувате по телевизията?
- Не си падам по музикалните формати. Канили са ме да бъда част от журито в един формат. Сега се разводняват нещата - единият формат по едната телевизия, другият по другата и има много участници. Не мисля, че така се прави нещо за талантливите деца.
- Доволна ли сте от участията си тази година?
- О, да. Много пях, играх и в бургаския драматичен театър и дори на 23 януари ще гостуваме в Русе със спектакъла „Диагноза: Едит Пиаф“.
- А да ви очакваме ли отново за концерт?
- Аз често идвам в Русе. Догодина Стефан Диoмов навършва 70 години и ще правим голям концерт и много се надявам да успея да го накарам да дойдем в Русе, защото русенската публика е безценна.
- Казвате, че често идвате в Русе. Как ви се вижда градът?
- Аз съм влюбена във вашия град. В събота сутринта станах рано и се разходих сама из целия площад, по малките улички. Толкова красиви сгради на едно място не съм видяла никъде другаде в България. Освен всичко виждам, че много сгради са реконструирани, боядисани. Имате най-големия и най-красивия площад, няма такъв площад никъде в България. Дори малко ме е яд, че не живея тук, защото аз много обичам Бургас и никога не бих го напуснала, обаче уверявам ви, че Русе не пада по-долу. За мен вашият град е европейски град на културата.
- През лятото бяхте доброволка в разчистването на Мизия след кошмарното наводнение там? Не е много обичайна гледка звезди да ринат кал и да чистят в пострадалите къщи.
- Аз ходих два пъти, защото съм гражданин и ми стана мъчно за хората. Нищо че сега съм с грим, изкуствени мигли и рокля, аз съм човек. На 2 август, когато беше празникът на града, ме бяха поканили от общината да пея, но ми се обадиха, че няма да има празник, защото има наводнение, но все още не знаеха за мащабите на това наводнение. Когато обявиха, че търсят доброволци, аз казах, че искам да чистя в къщите на хората и го направих. Запалихме колата и в 11 часа в голямата жега вече бяхме там и хората не можеха да повярват. Дори от Червения кръст ме питаха дали по работа минавам оттам. Втория път вече имаше много по-малко работа и останах по-малко време.
- Сигурно хората в Мизия са били много радостни да ви видят сред тях в голямата им мъка. А вас какво ви радва и какво ви натъжава?
- Натъжава ме простащината, жестокостта, агресията и лошотията, на която в последните години сме много ярки носители. Ние станахме зли хора. Красивите неща ме карат да се усмихвам. Нормалните човешки отношения ме радват. Аз съм от хората, които се радват на чуждите радости, те ме докосват.
- Ще ни зарадвате ли и нас с нови песни, с нов албум?
- Глася нов албум. Започвам вече да събирам песни за него. Но първо ще си отдъхна малко. След няколко дни заминавам за Австралия и Нова Зеландия, защото не съм почивала през годината. А имам и още предстоящи участия.