Делото за контрабанда на близо 35 килограма висококачествена марихуана, по което са подсъдими 37-годишният косовар Лирим Тхачи и 31-годишната му съпруга Михаела Неагу, започна с фалстарт. Петчленен състав на Русенския окръжен съд прецени, че има противоречия в обвинението и прекрати делото, като го върна за отстраняване на нарушенията.
Преди това румънката, която преди задържането си работела като проектен мениджър в Швейцария, поиска отвод на прокурора по делото.
„Повдигнато ми е тежко обвинение, без да има доказателства за това. Заради прокурора от 8 месеца съм задържана и лежа заедно с престъпнички. Смятам, че е недобронамерен“, заяви Михаела, която преди няколко месеца по време на обжалване на мярката й за неотклонение поиска от съдебната зала да бъдат отстранени репортерите. Съдът обаче не сметна, че има съмнения за предубеденост на представителя на държавното обвинение и не уважи искането й.
Лирим и Михаела се оженили през 2013 година, около година след началото на връзката им. На 2 март тази година те тръгнали с платформа „Мерцедес“, собственост на румънката, от Македония през България и Румъния за Швейцария. На 3 март около 12.10 часа през нощта стигнали Дунав мост. Насочени били за рентгенова проверка, но вместо към халето Лирим натиснал газта на платформата и тръгнал да бяга. Разбира се, бързо бил настигнат, а при спирането му се оказало, че по цялата дължина на платформата има специално изградена кухина, пълна с пакети. Впоследствие техническата експертиза установила, че дългият близо 3 метра тайник е за еднократна употреба. В телефона на Михаела пък била открита скица на ръка на кухината, която тя пратила на телефона на съпруга си. Според обвинението те са пробвали да прекарат 71 пакета с близо 35 килограма марихуана на стойност от почти 140 000 лева.
Двамата са опитали да прокарат легендата за пътуващата семейна двойка, посочи държавното обвинение.
Михаела е неосъждана за сметка на съпруга си Лирим, който от 2004 година е познат с опита си за фалшифициране на документи, а през 2011 година се прочува и във Франция със същите си постижения. В Женева пък е задържан за незаконно пребиваване и за трафик на хероин и марихуана.
Първоначално косоварът, който преди залавянето си работел в Пътна помощ и помагал на закъсали коли, дал обяснения и признал вината си, като се постарал да оневини половинката си. После обаче тотално променил тезата си и сега и двамата претендират за невинност.