35 нелегални имигранти, между които двама непълнолетни, чуха присъдите си едновременно. Групата от общо 41 бягащи към благоденстващата Западна Европа чужденци беше заловена в четвъртък призори на Дунав мост в турски камион, натоварен със стъклопакети за Чехия.
Сирийците признаха винатаси за опита за нелегално пресичане на границата и се споразумяха с прокуратурата за по половин година условно с три години изпитателен срок, както и по 100 лева глоба на човек. Само двамата непълнолетни минаха по-леко - с 4 месеца условно с 2-годишен изпитателен срок и обществено порицание. За виновен в каналджийството се призна и шофьорът на камиона - турски гражданин, който влиза в затвора за година и половина. Той ще трябва да плати и 2000 лева глоба. Присъдите са окончателни.
Останалите шестима нелегални имигранти от групата все още са с неустановена самоличност и затова не са изправени пред съда. Най-вероятно те ще останат за постоянно в ареста, докато документите им бъдат открити и след това също ще признаят вината си и ще се споразумеят за присъдите си.
Както „Утро“ писа, рекордът за най-многобройна група подсъдими държат 48 сирийци, които в деня на изборите 5 октомври се изправиха пред съда и чуха наказанията си. Рекорден е не само броят на подсъдимите в зачестилите през последните седмици подобни съдебни процеси, но и изключително краткото време, за което бежанците стигат до съд след залавянето им. Светкавичната работа на прокуратурата се налага основно заради препълнения арест, който няма капацитет да побере толкова големи групи задържани.