При голям интерес проходи първият фермерски пазар в Русе, който ще се провежда всяка събота и на него няма да бъдат допускани прекупвачи и търговци.
Щандовете се намират в обновената част във вътрешността на Кооперативния пазар. Там под новата стряха биопроизводители и фермери старателно обясняваха за ползите от здравословните храни, а десетки русенци имаха възможност да дегустират и да си купят домашни храни и напитки директно от производителите на достъпни цени.
Сред атрактивните предложения бяха студено пресовани български натурални масла, ябълков сок от плодове, отгледани на класическа музика, възглавници за ароматерапия, био ябълков оцет, тестени изделия от лимец, жива вода, билкови чайове, вина, консерви и сокове от арония, био боб, леща, билки.
Силен интерес посетителите проявиха към студено пресованите тиквени, кайсиеви, ленени, конопени масла, като цената им варираше от 5 до 6 лева за 250 мл. Изключително изгодно излизаше натуралното студено пресовано масло, чиято цена беше 6 лева за 1 литър. Контрастираха цените на маслата от черен кимион - 29 лева и от бял трън - 49 лв., но въпреки това производителите бяха категорични, че и към тях има интерес, защото маслото от черен кимион е ефективно срещу астма, бронхити и респираторни заболявания. Маслото от бял трън пък има установено лечебно въздействие при чернодробни и жлъчни заболявания и подобрява имунитета. Производителите обясниха, че цената се определя в зависимост от това колко масло пуска ядката. На щанда в събота посетителите имаха възможност да ги дегустират на парченце хляб от ленено брашно, което също се предлагаше на цена 1 лев за 200 грама.
Друг акцент беше натуралният ябълков сок.
Плодовете са гледани с много любов и при спазване на всички екологични норми, дори сме им пускали класическа музика. Сокът е подходящ и за кърмачета, защото нямат вода, консерванти и оцветители, разказаха производителите.
Голямо внимание привлякоха продуктите от лимец и изработеният само от какао шоколад, направен в единствената ръчна работилница за производство на шоколад на Балканите.
Атрактивен беше и щандът за възглавнички и торбички за ароматерапия с шест билки и чайове за релакс, тонус, срещу безсъние, за жени при депресия.
„Това, което поемаме като ангажимент, го изпълняваме. Преди месец, когато беше изложението „Празник на плодородието“, обещахме проектът Фермерски пазар да стартира още тази година и днес той вече е факт. Щастлив съм, че сме един от градовете, в които има такъв био-пазар. Считам, че това е една изключително полезна инициатва, която дава възможност на малкия и средния бизнес от района да се популяризира и да печели“, каза на официалната церемония по откриването кметът Пламен Стоилов.
„Радвам се, че фермерският пазар се оргaнизира точно тук с активната подкрепа на Община Русе“, взе думата и управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев и допълни, че клиентите ще имат възможност да научат повече за здравословните храни и какво е полезно да слагаме на нашата трапеза. „Тук регионалните производители се срещат с потребителите без да има прекупвачи и увеличение на цената“, подчерта Кунчев.
Фермерският пазар бе използван и за разгласа на една важна за всички привърженици на природосъобразния живот - националния сайт за продажба на биохрани директно от производителите gradskoselo.bg вече оперира и в Русе и предлага чисти и с неустоим домашен вкус храни.