Заупокойна молитва за вечна и свята памет на загиналите в катастрофи отслужиха вчера отец Георги и отец Илиян в храм „Света Троица“.
След края на службата почернените семейства и техните близки се отправиха към ул.“Плиска“. На червената пешеходна пътека, където загина 12-годишната Ники, скърбящите запалиха свещички и положиха цветя. Пътеката всъщност бе направена в памет на детето и е послание да не се вземат повече жертви на пътя.
Движението по улицата бе спряно за кратко време докато хората символично положиха цветя и върху самата пешеходна пътека, на която смъртта си намери малкото момиче.
Инициативата на отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия е на национално движение „Безопасни улици от Валя“. В Русе почитането на загиналите бе организирано от загубилия 16-годишната си дъщеря Пламен Митев. Ученичката от Математическата гимназия Петя бе блъсната от камион докато пресича бул.“България“ на път за училище.
„В Русе в отбелязването на деня се включиха и от мюфтийството, които също се помолиха за загиналите. Обединихме се без значение от цвета и религията, която изповядваме“, заяви Митев. Той бе категоричен, че за да се спре войната по пътищата, на първо място хората трябва да променят първо себе си.
„Трябва да има толерантност, а не гняв, злоба и ненавист. Нека политиците, тези които ние сме ги избрали, да покажат това“, апелира още почерненият баща.