Седем отбора от по трима души мериха сили в състезание за рязане на смачкани след катастрофи коли. Всъщност блъснати автомобили нямаше, но съоръжения имитираха подобна ситуация. Идеята бе да се пресъздаде обстановката и да се покажат необходимите действия, които пожарникарите предприемат, когато катастрофирал автомобил трябва да се разреже, за да се извади пострадалият в него пътник. Състезанието се проведе вчера в пожарната служба на бул.“Трети март“.
„Инициативата е част от Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка трета седмица на ноември. Войната по пътищата се побеждава с упорита борба“, заяви директорът на Пожарната Димитър Павлов. Той обясни, че отборите са оборудвани и екипирани точно като за реакция в реална ситуация с катастрофирал автомобил. За тази цел пожарникарите бяха оборудвани с хидравличен спасителен комплект, който включва шпредер, по-познат като резач, и комбиниран инструмент, който е известен като разпъвач.
Отличник в бързото справяне със ситуацията беше отборът на Втора районна служба, който за 20.28 секунди успя да разреже двете тръби, наподобяващи панти на автомобилни врати. Втори се класираха миналогодишните победители от пожарната в Сливо поле, които преодоляха задачата за 22.21 секунди. Трети останаха двемогилските пожарникари с резултат 30.78 секунди.