Фил Бъджел, възпитаник на един от най-реномираните университети в света - Оксфордския, обучава 40 ученици от 11 и 12 клас в Математическата гимназия „Баба Тонка“. Целта на дипломирания социолог е чрез общуването с младите хора да помогне на младежите да усъвършенстват знанията си по английски език. Освен това момичетата и момчетата получават съвети от Бъджел за възможностите за обучение в Англия.
Във Великобритания специалистът е работил като преподавател, бил е директор на училище в Шефилд и служител в тамошната общинска администрация. За първи път попада в България през 1985 г. като турист. Влюбва се в страната ни и постепенно освен лични изгражда и професионални контакти.
Фил Бъджел гостува в Математическата за четвърта поредна година. Според него възпитаниците на училището са много добре подготвени и с богата обща култура и широки интереси. Британецът общува с тях не само в класната стая, но и извън училище, а контактите продължават и след това, когато в социалната мрежа Бъджел коментира с младежите различни теми.
През януари догодина социологът планира отново да работи с ученици от МГ, като целта ще бъде да се включи в подготовката на училищния отбор по дебати. А заедно с директора на гимназията Митко Кунчев планират през март да организират семинар за директори на училища.