От 20 до 22 ноември Русе за пореден - тридесет и девети път, се превръща в столица на джаза. Това са три вълшебни вечери, през които в града на Дунава ще се проведе традиционната национална джаз среща, която ще прикове вниманието на всички русенски ценители на музиката на свободата.
Музикалният празник тази година започва с изцяло русенско участие - това са възпитаници на легендарното Музикално училище, днес Национално училище по изкуствата, което справедливо се гордее с талантите, известни днес в различни краища на земното кълбо. На 20 ноември от 18 ч в Голямата зала на Доходното здание публиката ще стане съпричастна на проекта „Училище за джаз“, в което на сцената ще излязат русенците Теодор Петков, Светослав Неделчев, Радослав Славчев, Антони Рикев, Жана Василева, Габриела Йорданова, трио при училището. Участие ще вземат и други двама емблематични русенци - музикантът Борис Петров, наследник и по ген, и по душа на незабравимия джазмен Петър Петров Парчето, и един от най-ентусиазираните днес привърженици на традицията - Даниел Джумалийски с колоритното прозвище Началника. Първият концерт от джаз срещата е финансиран от Община Русе по програмата за малките художествени проекти. Входът за тази изява ще бъде свободен.
Втората джаз вечер в петък, 21 ноември, включва изпълнения на Ангел Заберски трио и Васил Петров /за когото тази година преминава под знака на неговата 50-годишнина/, формацията „Антони Дончев и театрален джаз бенд“ и групата „Борис Петров и Венци Благоев квинтет“.
Ден по-късно почитателите на Михаил Йосифов ще посрещнат неговата Brazz Association COMBO и друга юбилярка - поп и джаз певицата Камелия Тодорова. За същата вечер са предвидени изпълненията на професора от консерваторията във френския град Лион Марио Станчев, на проф.Христо Йоцов и Димитър Карамфилов с промоция на албума Autumn Leaves In Sofia. Финалът ще бъде поставен от групата Golden Project със саксофониста Димитър Льолев.
Две изключително любопитни изложби ще съпътстват русенския празник на джаза. На 17 ноември в 18 ч във фоайето на Доходното се открива експозицията на Огнян Балканджиев, която художникът е нарекъл по името на спиричуъла на Сачмо „Когато светците маршируват“. А на 20-и от 19.30 ч в ВН кафе-библиотека певецът Васил Петров ще покаже 20 свои графични творби, за да разкрие другото си артистично амплоа. 
Билети за втората и третата вечери на националната джаз среща ще се продават от понеделник на касата на Доходното здание.