Еуфория и емоция. Това са двете думи, които най-пълно описват живота на русенката Пламена Червенкова в последните две седмици. Откакто в края на октомври тя се окичи с короната „Мисис България Европа 2014“ усмивката не е слязла от нейното лице. И няма как да е иначе, след като поздравленията и отзвукът от конкурса все още не са отшумели. Напротив - телефонните обаждания са непрекъснати, а интересът във Фейсбук към нея рязко се увеличил.
Не по същия начин обаче се чувствала Пламена по време на самия конкурс за най-красиви омъжени българки. Тогава връх взело притеснението и съвсем логично, тъй като това бил дебютът на русенката на подобна сцена. Минути преди обявяването на победителките, на дипломираната кинезитерапевтка й причерняло. Опитът да се съвземе, като излезе навън на въздух, не бил успешен. След края на конкурса й разказали, че нейни близки й давали да хапне шоколад и да пийне кока-кола, за да не припадне. Бяло петно за нея е и самото награждаване. В момента, в който се сдобила с лента и корона, така и не разбрала какво всъщност печели. Чак след това спомените й се избистрили, но дори няколко дена по-късно все още не осъзнавала какво се случва и че всъщност тя е коронясана като една от четирите най-красиви омъжени българи наред със софиянките Диди Стоянова, Кристиана Костадинова и Ради Николова-Орцева.
Пламена бърза да благодари на своите близки и приятелки за подкрепата като на първо място посочва съпруга си Стоян и 12-годишната си дъщеря Христиана, които са присъствали на самото събитие.
По време на втория тур от конкурса традицията повелява близките на всяка от кандидатките да излязат на сцената като публично и мотивирано заявят кой и защо заслужава короната. Тогава точно Христиана, която е ученичка в СОУ „Васил Левски“ и има силно влечение към актьорското майсторство, излязла и заявила, че майка й трябва да спечели, защото е най-добрата майка - упорита и умна. От тогава дъщеря й не спира да се хвали с майка си. Същата гордост от успеха на Пламена изпитва и до днес нейната майка.
Самата Пламена разказва, че съвсем случайно разбрала за конкурса благодарение на едно от лайфстайл списанията, с които обича да запълва свободното си време. Там намерила талон за участие и спонтанно решила да го използва. Признава, че открай време смятала конкурсите за красота за нагласени и предварително предрешени. С участието си в „Мисис България 2014“ обаче сама за себе си разбила този мит.
„Аз съм съвсем обикновен човек. Съпругът ми не е милионер, не е бизнесмен, а монтажник. Семейството ми е като всички нормални семейства“, разказва русенката.
Самата Пламена споделя, че не се е подготвяла по специален начин за участието си в конкурса. Ключовото при нея е, че води здравословен начин на живот и винаги е във форма. Обича да ходи на йога и фитнес, както и да поддържа външния си вид с различни процедури. В свободното си време се забавлява с ангорската си котка Мари и се грижи на трапезата вкъщи винаги да има вкусна домашно приготвена храна.
„Вкъщи хляб не се купува. Постоянно нещо меся и почти винаги на масата има питка“, разказва Пламена. Освен големи и малки пити, русенката често прави баница, а любими са й реването и баклавата.
Една от важните причини, заради които Пламена се решила да участва в конкурса е неговия благотворителен замисъл. Самата тя преди време имала два магазина за дрехи втора употреба и след като приключила с този бизнес дарила стоката на Психоцентъра. Вече има намерение като носител на короната Мисис отново да организира благотворителна кампания за потребителите на социалното заведение. Освен на помощ за нуждаещите се, русенката планира първо да се отдаде на кратка почивка, за да се отърси от насъбралите се емоции.
Една от основните цели на Пламена, която е приела като своя мисия, е да се бори за развитието на Русе. Тя споделя, че много обича родния си град и не би го напуснала. Напротив - ще направи всичко възможно да покаже и развие аристократизма и уникалността на Русе.