41 сирийци са хванати на Дунав мост при опит да излязат нелегално от страната с турски камион.
Товарният автомобил пристигнал за проверка в Гюргево в 5 часа вчера призори. По документи шофьорът превозвал стъклопакети за Чехия. Граничните служители от смесения екип вкарали газ анализатор в каросерията и установили силно завишени стойности на въглероден двуокис. При обстойния оглед се видяло, че въжето на брезента е прекъснато и доста умело съединено. Покривалото на товара било свалено, след което измежду стъклопакетите униформените видели приклекнали 39 мъже и 2 жени на възраст от 20 до 45 години.
Бежанците са върнати в Русе под конвой, където се разбрало, че каналджии са ги качили в каросерията от паркинг в страната предната вечер. След задържане на 54 сирийци в турски камион с техника за пътни ремонти през септември това е втората най-голяма група имигранти, спрени на Дунав мост.
В сряда около 18 часа пак на Дунав мост в друг турски камион, който превозвал текстил за Германия, са открити двама афганистанци. Те са разкрити още в Русе, тъй като съединяването на скъсаното въже на покривалото на каросерията било толкова нескопосано, че личало отдалеч. Камионът е пренасочен на митническия скенер, който показал силуетите на седналите двама мъже върху стоката.
Всички чужденци са вкарани в ареста. Тепърва разследващите установяват дали водачите на двата камиона са замесени в нелегалния превоз или бежанците са се качили в каросериите без тяхно знание.
От Гранична полиция-Русе коментираха, че за седмица общо задържаните нелегални имигранти по българо-румънската граница са около 150 души.