Система за видеонаблюдение с оптична връзка ще контролира трафика и спазването на правилата на 15-те най-натоварени кръстовища в Русе. Тя ще бъде изградена по проекта за интегриран градски транспорт и има идея да бъде свързана с КАТ, за да може не само да се регистрират нарушенията, а и да има санкции за тях. Това съобщи кметът Пламен Стоилов на вчерашната общинска сесия.
Поводът бе изказване на съветника Пенчо Милков, че в града масово се кара с превишена скорост, улиците се превръщат в писти и агресията в хората намира израз в шофирането.
Наясно съм с проектът за интегрирана система за градски транспорт, по който се предвижда да се изгради Център за управление на трафика и да се поставят камери на възлови кръстовища, но Общината трябва да предприеме по-мащабни и бързи действия и да постави по основните улици и булеварди повече от сега предвидените камери.
Работим за безопасно движение, но само камерите няма да решат проблема с безобразното шофиране по улиците. Повдигнатото кръстовище и петте повдигнати пътеки, които сме изградили, ефективно намаляват скоростта, а с това спада и опасността от произшествия. Проблемът е, че няма патрулки, които да следят за спазването на правилата на движение през нощта, каза кметът Стоилов.