Областният управител Симеон Иванов се ангажира да търси финансова подкрепа за приюта за бездомници „Добрият самарянин“, чиито капацитет от 60 души вече е запълнен и на прага на зимата няма къде да бъдат настанявани хората без покрив. Специалисти от Община Русе пък ще подготвят кризисен режим за прием на нуждаещите се и процедурата по изготвянето на нужната документация ще бъде облекчена. Това стана ясно на инициираната от областния управител работна среща във връзка с настаняването на хора в затруднено положение през зимния сезон.
Няма методика за предоставяне на услугата и в приюта правилникът постоянно се нарушава. Когато дирекция „Социално подпомагане“ не работи, ангажираните институции - полиция, спешна помощ, болница, водят бездомника в приюта и той остава незаконно там. Издаването на заповед за настаняване на лицето отнема около 15 дни, в които, ако има проверка от агенция „Социално подпомагане“, ще се установи, че има настанени лица без заповеди. Затова е наложително в методиката да се добави текст за кризисен режим на настаняване. Това обясни за „Утро“ шефът на общинска дирекция „Социални дейности“ Мариела Личева. От Общината ще подкрепят приюта, като също ще търсят варианти за подпомагане, но няма да е чрез дофинансиране.
Държавната издръжка на приюта за 2015 година е намалена с около 63%, но шефът на „Каритас Русе“ Стефан Марков заяви, че ще се опита да осигури възможност за прием на нуждаещите се хора, използвайки натрупаните резерви. Икономиите са от летните месеци, когато не е имало толкова много настанени лица.
Както „Утро“ писа, за проблема с настаняването на бездомниците алармира шефката на Спешна помощ д-р Пенка Бахчеванова по време на заседание на щаба за подготовка на областта за зимата. Тя разказа, че при сигнали за открити безпризорни в безпомощно състояние медиците няма къде да ги настанят, а нито една социална институция не ги иска. От Спешна помощ вече са имали няколко такива случая от началото на застудяването, при които линейките са били ангажирани с часове да разкарват измръзналия между болница, приют, Център за психично здраве и никой не иска да приюти бездомника.