Паметникът на моряка е последният засега осиновен русенски монумент в подетата от президента Плевнелиев кампания „Осинови паметник“. За него вече ще се грижи Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. Инициативата е насочена към опознаване и опазване на историческите старини и предаването и съхраняването на знания за тях.
Рекордьор по обгрижване на паметници в областта е СОУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“, чиито възпитаници са взели по крилото си паметника на Ангел Кънчев на ул.“Славянска“, паметниците на Захари Стоянов и на загиналите съветски воини в Парка на възрожденците, паметника на Альоша, както и Пантеона на възрожденците.
Много съм впечатлена от активността на учебните заведения в областта. Регистрираните осиновители на паметници са 49, но има и такива, които се грижат за монументи и паметни плочи, без да го афишират. Особено дейни са училищата в малките населени места - от СОУ „Свети Климент Охридски“ в Борово поддържат два паметника, от СОУ „Васил Левски“ във Ветово се грижат за три, каза Петя Лазарова от просветния инспекторат в Русе.