Русенецът Деян Деянов, който обезглави британска пенсионерка на остров Тенерифе в Испания, е бил освободен от психиатрична клиника в Северен Уелс с аргумента, че се преструвал на душевно болен, пише електронното издание „Уелсонлайн“, като се позовава на британски доклад, публикуван вчера.
30-годишният бездомник Деянов нападна 60-годишната британска пенсионерка Дженифър Милс-Уестли, живееща в град Лос Кристияно, на остров Тенерифе, през май 2011 г. Той подгони жената в супермаркет с нож и накрая я обезглави. Престъплението бе толкова брутално, че английските медии веднага кръстиха убиеца Звяра от Тенерифе.
По време на разследването се оказа, че роденият в Русе и оставил семейство и дете тук арестант е наркоман и страда от параноидна шизофрения. Доказано бе, че в момента на зверството Деянов е бил умопомрачен от некачествени наркотици.
Миналия февруари той беше осъден на 20 години въдворяване в психиатрична клиника.
През 2010 г. Деянов живеел във Флинт, Северен Уелс, в дома на свой роднина. Тогава бил приет в психиатрично отделение. Малко след това обаче го освободили, защото лекарите погрешно преценили, че симулира психическо заболяване.
Вчера Здравният инспекторат на Уелс публикува доклад за изписването на българина, в който се констатират ясни пропуски, свързани с лечението му. Докладът е поръчан от правителството на Уелс, след като двете дъщери на убитата британска пенсионерка настояха за разследване.
„Трудно е да се определи как тези пропуски може да са повлияли директно или дори да са довели до събитията от май 2011 г. Смятаме, че ако проблемите, констатирани в доклада, бяха решени, то вероятността за подобно престъпление щеше да бъде значително намалена“, се казва в документа.
От написаното в „Уелсонлайн“ не става ясно дали Деянов става свободен гражданин или отново ще бъде задържан от властите, но вече не в психиатрия.
Това не е първото шокиращо освобождаване на Деянов. През месец май 2013 Саманта и Сара Милс-Уестли, дъщерите на убитата по ужасяващ начин Дженифър Милс-Уестли, установиха, че въдвореният след присъдата в психоклиника в Севелия Звяр от Тенерифе е пуснат за домашно лечение, като от клиниката отказаха подробности без съгласието на пациента.
Това предизвика буря от възмущение в западните медии и очевидно натискът е довел до прибирането на Деянов в психиатрия в Уелс, откъдето сега е освободен.
„Когато той за пръв път бе признат за виновен, имаше ясни признаци за шизофрения, въпреки че се държеше разумно. След това обаче казал на леля си, че е Бог. След това, което се случи обаче, се оказва, че той има повече права, отколкото аз като жертва“, каза след миналогодишното пускане на Деянов шокираната Саманта Милс-Уестли пред „Дейли Мейл“.