Заради отсъствие от съдебната зала на адвоката на подсъдимия в участие в имотна измама за 66 500 лева Ангел Ангелов за втори път Русенския окръжен съд не успя да даде ход на делото. В края на октомври по същата причина делото претърпя фалстарт. По тази причина председателят на състава на съда, както и препълнената зала, изразиха възмущението си.
„Така до безкрай може да се отлага делото. Нека се дисциплинираме, поне за да го започнем. Това не е тефтерчето на Филип Златанов да изчезне. Делото е тук и трябва да се гледа. После има инстанции, пред които да обжалвате“, скастри адвокатите на четиримата подсъдими съдията, като изрази предположения, че с настъпването на сезона на грипа най-вероятно ще има и болни.
Както „Утро“ писа, в стройната схема за имотна измама от 2009 година попаднали сириецът Меджид Рустом и съпругата му Албена Денева-Рустом. Те си купили апартамент, който след няколко месеца се оказало, че изобщо не е продаван, а собственичката му Росица Константинова живее в Испания. Според прокуратурата в измамата са замесени четирима души - 46-годишният Венелин Манолов, 39-годишните Ангел Ангелов и Пламен Пенчев и 55-годишният адвокат и председател на Общинската избирателна комисия Иван Иванов, който твърдо отстоява, че си е изпълнявал адвокатските задължения, без да подозира, че става част от нечий пъклен план. Измамата била придружена от добра актьорска игра - Пламен влязъл в ролята на някой си Върбан Илиев, който уж бил собственик на апартамента в кв.“Възраждане“, за който имал всички документи. Според прокуратурата Иванов е знаел, че Върбан всъщност е Пламен, а целта му е била да заблуди сириеца Рустом, че сделката е чиста. Парите за закупуване на апартамента били преведени по сметката на адвоката.
Ход на делото вчера не беше даден заради това, че един от защитниците е претърпял внезапна операция и по първоначална информация ще бъде в болнични 20 дни. Съдът ще изиска справка от Онкодиспансера за претърпяната интервенция, диагноза и предстоящо лечение на адвоката. Не бе прието искането на прокуратурата за следващото заседание на Ангелов да бъде назначен резервен защитник. Причината - подсъдимите са с противоречиви интереси и всеки от тях задължително трябва да се защитава качествено. Самият Ангелов заяви, че държи на адвоката си и не иска непознат човек, който не е запознат с делото и на когото няма доверие да го защитава.
Съдът обяви за местно и национално издирване свидетелят Ивайло Карагяуров, който според магистратите се укрива от правораздаване и не може да бъде намерен.