Голяма част от хората със сигурност вече са планирали как да посрещнат Нова година. По-организираните дори са направили резервации в предпочитаните заведения, но все още в повечето русенски кръчми и ресторанти има свободни места. Цената на кувертите варира от 45 лева в кварталните капанчета до 125 лева в най-известните ресторанти. В механите, където по традиция купонът тече до зори, цените на новогодишните куверти са около 70 лева. Няма осезаема промяна в сравнение с предходни години.
За всички е ясно, че това няма да бъде крайната цена за празничната нощ, защото кувертите включват обилни менюта, но символично количество питиета - 50 грама ракия, половин бутилка вино и чаша шампанско за новогодишната наздравица. Това, естествено, не стига на никого и следват поръчки, за които се плаща допълнително. Дамите имат и допълнителен разход - те задължително трябва да предвидят и разходите за тоалети, прически и грим.
Някои от ресторантите са обърнали внимание и на най-малките си гости и са изготвили специално детско меню, което е на половин цена.
Оферти се предлагат и за хотелските комплекси в околността, но и тук вече почти всичко е резервирано. В Нисово например две нощувки със закуски и празнична вечеря на 31 декември с програма излизат по 135 лева на човек. В новооткрития хотел в Мечка обаче местата отдавна са изчерпани. По-луксозните вили край Русе също вече са заети. Не е тайна, че наемането на вила и приготвянето собственоръчно на храната за новогодишната трапеза, излизат значително по-евтино и е предпочитано от големи компании.
Тъй като тази година се събират общо 10 почивни дни - по 5 за Коледа и 5 за Нова година, мнозина ще пътуват извън страната и ще комбинират празника с почивка. Единствените работни дни ще бъдат 29 и 30 декември, като голяма част от служителите ще си вземат отпуска точно тогава и ще слеят почивните дни. Така се отваря възможност за по-екзотични варианти за посрещане на Нова година, например в съседните страни или в далечни държави - кой каквото може да си позволи. Туроператорите са подготвени и предлагат почивки на Балканите с организиран транспорт и тръгване от Русе.
Голям е и процентът на русенци, които ще посрещнат Нова година у дома на топло. А една част от купонджиите  ще отидат на традиционния концерт на централния площад.
Тази година коледната украса в града ще е по-пищна, а светещите гирлянди по булевардите ще са повече, благодарение на дарена от столичното кметство украса.