„Нашата цялостна стратегическа визия за растеж се гради върху пулса на обществената динамика и на потребностите на икономическата среда. Затова университетът ни е адаптивен, креативен и иновативен - както в мисленето, така и в действията си. Това е уникалната корпоративна философия, която предаваме и на нашите студенти. Днес Русенският университет е неотменна част от културното лице и дух на своя град, на своя регион, както и на българското висше образование. За изтеклите 69 години нашата академична институция достигна ниво на зрялост, съизмеримо с европейските университети“. Това заяви в тържественото си слово по случай 69-ата годишнина на Русенския университет ректорът проф.Христо Белоев.
Емоционален момент в празника беше блестящото академично слово на главния секретар на университета доц.Таня Грозева, която припомни моменти от историята на висшето училище, включително и създаденото от русенски студенти през 1958 година първо любителско студентско радио в България - LZ 2.
Русенският университет е един от малкото, които обвързаха теорията с практиката, каза в поздравлението си кметът Пламен Стоилов, който беше сред специалните гости на събитието.
Годишнината на университета и 164-та годишнина от рождението на патрона му Ангел Кънчев бе отбелязана с базар с над 1200 тома научна литература, който ще продължи до 14 ноември.
Най-тържественият момент настъпи, когато бяха връчени дипломите на новите 79 доктори, доценти и професори. Благодарствено слово от тяхно име произнесе шефката на „Сименс-България“ д-р Боряна Манолова.