Другата седмица предстои провеждането на консултации и анализ на работата на областните управи и ще се прецени дали ще има кадрови промени. В Русе областният управител и екипът му може и да останат, но може и да бъдат сменени, заяви водещият депутат от ГЕРБ Пламен Нунев.
Народният представител заяви, че още днес ще бъдат внесени за гласуване промените в закона на МВР. Част от тях предвиждат председателят на ДАНС да се назначава от президента по предложение на премиера, а не от парламента; прехвърляне на ГД БОП в МВР с цел разтоварване на ДАНС и подслушването да се осъществява от ДАТО, за да не е необходимо вътрешният министър да подписва разрешения за подслушване и да се разпространяват флашки. Планира се още възстановяването на главна дирекция Национална полиция, както и пакет от мерки в сферата на сигурността, по които Нунев обеща да се включи активно.
Депутатът определи като незавидно положението в русенската дирекция на полицията и посочи, че липсват обучени и квалифицирани специалисти.
Личното ми впечатление е, че криминалната обстановка в Русенска област е усложнена и са зачестили домовите кражби, коментира Нунев. Той остро възропта срещу разпространената от колегата му от „Атака“ Любомир Владимиров информация за разкриването на бежански лагер в Русе. Депутатът бе категоричен, че ако помещение за задържани нелегални емигранти изобщо бъде обособено, то чужденците ще бъдат настанявани в него само за броени дни, докато бъдат осъдени.
ГЕРБ ще внесе за гласуване другата седмица и нов правилник за организация и дейността на Народното събрание. Съществена промяна в него ще бъде създаването на глава за етични норми на поведение на депутатите по аналог с въведен в европарламента регламент, обясни народният представител Светлана Ангелова. В новата глава се предвижда депутатите да бъдат санкционирани ако се държат и говорят дискриминационно, отправят лични нападки или обидни жестове. Ще бъде следено и за злоупотреба със служебното поведение - ако депутатите вземат решения заради финансова облага, рекламират свързани с тях аспекти, разпространяват лични данни или пък получават подаръци. Разрешени са единствено протоколни подаръци, които обаче са на цена не повече от 1/10 от основното им месечно възнаграждение.
Нарушителите ще бъдат предавани на комисията за конфликт на интереси и борба с корупцията. Не се предвиждат парични глоби за неспазване на етичните правила. Депутатите-нарушители могат да бъдат скастрени още пред трибуната със забележка, порицание или отстраняване от заседание. В новият правилник от ГЕРБ предлагат Народното събрание да може да заседава при липса на кворум, без обаче да приема актове и да гласува предложения. От партията смятат, че личните обяснения на депутатите след засягане на тях или идеите им, трябва да се дават в края на заседанието, за да се избегнат сегашните злоупотреби, които водят до поредица от обяснения и загуба на време. Предвижда се още да бъде въведена 3-месечна забрана за повторно внасяне на предложения, които вече са били отхвърлени.
Приоритетите в работата на тримата депутати от управляващата коалиция ще бъдат поставяне и разрешаване на проблемите, свързани с интензивния трафик и чести катастрофи по пътя Русе-Бяла-Велико Търново, както и липсата на пари за спечеления проект за изграждане на канализацията на Средна кула и Долапите.