Русе е сред областите, чието социално-икономическо състояние e окачествено като „средно“ в тазгодишното изследване „Регионални профили: Показатели за развитие 2014“, изготвено за трета поредна година от Института за пазарна икономика в сътрудничество с Региостат.
Регионът получава много добра оценка за социална среда и добри за околна среда, инфраструктура, данъци и администрация. Икономиката обаче изостава в създаването на работни места, населението се топи, а най-отчайващо е състоянието на здравеопазването.
Спрямо миналогодишното изследване Русе прави крачка назад. През 2013 година класацията „Регионални профили“ нареди Русе в групата на най-добре развитите след столицата София области, заедно с Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. Тези региони запазват оценките си, но нашият вече е едно стъпало по-надолу и се равнява с области като Шумен, Велико Търново, Добрич, Перник и Хасково. Другият ни съперник за челни позиции сред областите - Стара Загора, е отделен в отделен клъстер заради отчайващото положение на околната среда, контрастиращо с останалите показатели, по които регионът се справя добре.