25 плакати на млади български художници показват как хората, не живели в социализма, виждат тоталитарния строй и началото на демократичните промени. Плакатите, заедно с фотоси от времето на първите митинги в началото на 90 години на миналия век, са подредени в изложба в „89-та преди и сега - 25 години свобода“. Експозицията бе открита вчера, в деня, когато цялата страна отбеляза четвърт век от свалянето на първия партиен и държавен ръководител или иначе казано - на самодържеца Тодор Живков.
Сформирахме организацията „Софийска платформа“ специално за честването на 25-годишнината, каза един от организаторите при откриването на изложбата. Анкета, проведена от сдружението, показала, че 92 на сто от младите хора днес не знаят кой е Тодор Живков и нямат понятие за събитията тогава.
Важно е да се помни и да се знае през каква Голгота са преминали хиляди българи, за които преходът е белязан с много трудности, с много падания и изправяния, каза кметът Пламен Стоилов. Радвам се, че сме домакини на тази изложба, която припомня този сложен период, заяви той и си спомни, че самият той е бил 27-годишен на 10 ноември 1989 г. Тогава всички си мислехме, че за няколко години нещата ще се променят коренно, но ето че трябваше да преживеем и премахването на „трите нули“ в парите, както и много други трудности, но ето че вече виждаме светлина в тунела, обясни Стоилов. Най-лошото е свършило, сега държавата ни е член на Европейския съюз и НАТО и оттук нататък ние просто сами трябва да си подредим държавата по правилата, добави той.
Изложбата ще остане в Русе до 16 ноември. В нея русенци могат да видят и прословутата „карта с черепите“ - създадената по идея на френския имиджмейкър Жан Сегела в навечерието на първите свободни избори през 1990 година карта с концентрационните лагери и политическите затвори в България. Навремето точно тя изигра лоша шега на СДС на изборите. И нищо чудно - очевидно е съставяна повече емоционално, отколкото с познаване на фактите. За това говори и фактът, че на въпросната карта два „черепа“ посочват Русе и Пиргово като места с концлагери и затвори.