Засилени проверки по пътя Русе-Бяла и на бул.“България“ започнаха от вчера КАТ и ДАИ. Повод за акцията е Световният ден за възпомeнание на жертвите от пътнотранспортни произшествия - 16 ноември, но контролът по тези най-опасни пътни артерии в областта няма да е кампаниен, а постоянен, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Георги Великов. Масирани проверки ще се правят и на други места в града и региона, където има по-натоварено движение.
За първите десет месеца на годината по пътя Русе-Бяла са станали 189 катастрофи със 7 убити и 143 ранени. Само на кръговото край Бяла има 54 пътни инцидента, затова там ще има постоянно полицейско присъствие. Другите места са Мойсев баир, Мидата, Обретеник, Волово.
На бул.“България“ пък пътните инциденти са 89 с 1 убит и 17 ранени.
Тази тревожна статистика ни принуждава да присъстваме по-често на пътя за Бяла и на бул.“България“, посочи Великов.
Пътните произшествия от януари до края на октомври в региона са 1332, като 305 са тежки с 25 убити и 401 ранени, допълни началникът на КАТ Румен Кръстев. Поради висока скорост са станали 533 катастрофи, заради отнето предимство - 355, заради неспазена дистанция - 127, а причинените от пияни шофьори сблъсъци са 69 с 31 ранени.
В града картината също е тревожна, посочи още Румен Кръстев. Общо по улиците са станали 185 катастрофи със 7 загинали. Най-много са инцидентите по бул.“Цар Освободител“ - 89, следван от булевардите „Христо Ботев“ - 71, „Липник“ - 46, „Тутракан“ - 41 и „Скобелев“ - 28. Толкова са и катастрофите по „Борисова“.