Средната заплата в Русе и областта скъпернически се покачва, докато броят на работещите се топи със застрашителна скорост. Това показват данните на националната статистика за третото тримесечие на годината. Брутното възнаграждение, което работещите по трудови договори са получавали през септември, е 693 лева, което е с 41 лева повече отколкото за същия месец на миналата година. За този едногодишен период обаче броят на заетите намалява с 1228 души - от 68 489 на 67 261. Данните са за цялата област, но практически показват картината в Русе като основен център на заетостта в региона. 
Очевидно броят на новоназначените работници в големите фирми като „Монтюпе“, „Витте Аутомотив“ и др. не може да компенсира свиването на дребния бизнес, който продължава да освобождава служители. Не помага много и сезонната заетост, тъй като Русе не е туристически център, който да живва през лятото. През топлите месеци увеличението на работещите не е с повече от 500 човека. През септември обаче броят на заетите е по-малък отколкото през март.
Все пак, според данните на статистиката, картината е по-скоро оптимистична. Броят на работещите е намалял наистина с 1,8%, но средномесечното възнаграждение се е повишило с 6,3%. Така че в джобовете на работещите сумарно влизат повече пари. Сметките показват, че спрямо септември 2013 г., през деветия месец на тази година работодателите са изплатили с почти 2 млн. лева повече на своите служители. Добра новина за заетите и тъжна за тези, които са останали без работа.