Домакинствата и фирмите възвърнаха доверието си към банковата система. През третото тримесечие икономическите агенти са депозирали в банките 1,771 млрд. лв. Сумата е с 8% по-висока спрямо година по-рано и с 3,3% по-висока в сравнение с второто тримесечие, когато солидни средства напуснаха системата. Така общата сума на депозитите в икономиката се повишава до 55,399 млрд. лв., показват данните на БНБ.
Депозираните 1,771 млрд. лв. от юли до септември покриват изцяло отлива на 368,9 млн. лв. през второто тримесечие. Нещо повече - сравнени с третото тримесечие на миналата година спестяванията на фирми и домакинства се повишават с цели 4,107 млрд. лв. През третото тримесечие спрямо предходното само предприятията са върнали 1,171 млрд. лв., докато останалите 559,8 млн. лв. са депозити на граждани.
От друга страна кредитната активност помръдва минимално при фирмите, докато търсенето на заеми от страна на гражданите остава на практика без промяна в сравнение със същия период на миналата година и спрямо предходното тримесечие.
Най-големи суми по кредитите ползват компаниите, извършващи операции с недвижими имоти и тези в преработващата промишленост. За същия период търсенето на потребителски заеми е преобладавало над жилищните. В крайна сметка общият кредит в икономиката се увеличава с 0,1% на тримесечна и с 2% на годишна база до 54,748 млрд. лв.