До няколко дни „Атака“ ще започне да събира подписи за провеждане на местен референдум за наличието на бежански център в Русе. Ще бъдат организирани и протести срещу изграждането му, съобщи депутатът  Любомир Владимиров.
„При неформален разговор с бившия вътрешен министър Йордан Бакалов, разбрах, че се предвижда изграждането на център или арест за бежанци в помещения на гранична полиция в близост до Дунав мост“, каза Владимиров и посочи, че с малки изключения европейските директиви забраняват изграждането на подобни центрове до обекти, свързани с националната сигурност и с национално значение, какъвто е Дунав мост.
Ако все пак се изгради, такъв център ще струва близо 100 хиляди лева, прогнозира Владимиров и заяви, че заедно със съпартийците си в парламента ще се опитат чрез въпроси към вътрешния министър Веселин Вучков да изяснят детайлите около идеята за бежански лагер в Русе. Според него става дума точно за лагер, тъй като се очаквало там да бъдат настанени цели семейства, които трудно ще бъдат разделени.
Като възможен страничен ефект от създаването на подобна структура Владимиров посочи пренасочване на полицаи от града и региона за охрана на центъра и ръст на престъпността в следствие на намаления капацитет на МВР за опазване на реда и сигурността на гражданите. Това пък щяло да доведе до натоварващо бюджета на МВР командироване в Русе на полицаи от други региони.
Друг проблем, който вижда атакистът, е наличието в Русе само на двама преводачи от арабски, което би затруднило установяването на самоличността на задържаните бежанци.